У маркетах уже бійки за репеленти: Аргентина потерпає від комарів-переносників лихоманки денге
У маркетах уже бійки за репеленти: Аргентина потерпає від комарів-переносників лихоманки денге

У маркетах уже бійки за репеленти: Аргентина потерпає від комарів-переносників лихоманки денге

Засоби від комах стали ходовим товаром в Аргентині, яка страждає від комарів-переносників лихоманки денге і стикається з дефіцитом репелентів, який спровокував бійки в супермаркетах.

Країна є однією з найбільш постраждалих від спалаху лихоманки денге, що охопила Латинську Америку і Карибський басейн, що пояснюється дуже спекотним і задушливим літом.

Норма на людину

Спалах вірусу в розпал економічної кризи в країні із суворим контролем за імпортом призвів до гострої нестачі репелентів від комарів.

Зараз дивляться

Деякі підприємства відкрили спеціальні канали WhatsApp, щоб повідомляти клієнтам, коли вони їх отримають. Інші встановлюють норму з трьох продуктів на людину.

В одному з вірусних відеороликів чоловік з’являється в парку, оточений хмарою комарів, і пояснює, як суміш води і недорогого місцевого шампуню відлякує літаючих шкідників.

Денге може спровокувати геморагічну лихоманку у важких випадках і смерть.

Статистика смертності

За офіційними даними, цього року в Аргентині зареєстровано 129 смертей, що вдесятеро більше, ніж за той самий період минулого року.

За даними Панамериканської організації охорони здоров’я, у Бразилії зареєстровано 81% збільшення кількості випадків захворювання. Це найбільший показник у регіоні, де зареєстровано 3,5 млн випадків, що втричі більше, ніж у 2023 році.

Найгірший сезон

– Ймовірно, це буде найгірший сезон лихоманки денге (в регіоні), – сказав директор Панамериканської організації охорони здоров’я Джарбас Барбоса.

Зіткнувшись із критикою з боку опозиції в умовах кризи, уряд президента-лібертаріанця Хав’єра Мілея цього тижня скасував податки на імпорт репелентів від комарів.

Водночас спреї та креми продаються за ціною близько $40 за штуку, а не за звичайними $5, що є болючою сумою для населення, яке вже стикалося з річною інфляцією у 276%.

Источник материала
Поделиться сюжетом