Анна Бабінець: «Покарання фронтом» — ганебний посил з боку влади
Анна Бабінець: «Покарання фронтом» — ганебний посил з боку влади

Анна Бабінець: «Покарання фронтом» — ганебний посил з боку влади

Керівниця «Слідства.Інфо» вважає, що переведення керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллі Вітюка у зону бойових дій є спробою приховати його від офіційного розслідування.

Керівниця «Слідства.Інфо» Анна Бабінець відреагувала на рішення влади відправити на фронт керівника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Іллю Вітюка, який є фігурантом журналістського розслідування про елітне майно на Печерську.

«Як на мене, переведення Вітюка у зону бойових дій — це спроба його сховати від офіційного розслідування. Якщо головний фігурант на фронті, то розслідування рухатися не буде. Тобто справжнього покарання за можливе зловживання владою Вітюк, найімовірніше, не понесе. А оце "покарання фронтом" (тобто зробив щось погане — їдь на війну) — дуже ганебний посил з боку влади і для підлеглих, і загалом для процесу мобілізації», — зазначила Бабінець в розмові з «Детектором медіа».

Як ми повідомляли, голова Служби безпеки Василь Малюк відсторонив керівника Департаменту кібербезпеки Іллю Вітюка від виконання посадових обов'язків на час перевірки обставин, оприлюднених журналістами «Слідства.Інфо». За рішенням голови СБУ, Вітюк на час проведення перевірок проходитиме службу в бойовому підрозділі СБУ, який служить на фронті.

Раніше видання «Слідство.Інфо» опублікувало розслідування про майно сім’ї керівника Департаменту кібербезпеки. У матеріалі йшлося про те, що його дружина у грудні 2023 року придбала квартиру в житловому комплексі преміумкласу на столичному Печерську. У декларації Іллі Вітюка зазначено, що за квартиру сплачено 12,8 млн гривень, проте його офіційної зарплати на таке житло не вистачило б.

Через два дні після виходу розслідування журналісти «Слідства.Інфо» оприлюднили ще одну публікацію, в якій повідомили, що, на їхню думку, співробітники ТЦК намагалися вручити повістку автору цього матеріалу, журналісту Євгенію Шульгату, ймовірно, за вказівкою працівника СБУ.

Медіарух підтримав журналістів-розслідувачів і виступив із заявою, в які вимагав відкрити кримінальне провадження щодо співробітників СБУ і ТЦК через інцидент з журналістом «Слідства.Інфо».

СБУ повідомила, що вивчає інформацію і проводить відповідну перевірку. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський також доручив командувачу Сухопутних військ провести службову перевірку щодо інформації про спроби вручити повістку журналістові «Слідства.Інфо».

8 квітня Офіс Генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів та можливого зловживання службовими повноваженнями (ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 171 ККУ).

9 квітня Генштаб ЗСУ також повідомив про те, що начальника Соломʼянського територіального центру комплектування та соціальної підтримки у Києві, співробітники якого намагалися вручити повістку журналісту, перевели на нижчу посаду в один з бойових підрозділів Збройних сил України.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
СБУ расследование
Источник материала
Поделиться сюжетом