20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Не вуличне шапіто: у МКІП відреагували на хейт через бронювання цирку і пояснили рішення
Не вуличне шапіто: у МКІП відреагували на хейт через бронювання цирку і пояснили рішення

Не вуличне шапіто: у МКІП відреагували на хейт через бронювання цирку і пояснили рішення

Виконувач обов’язків очільника МКІП Ростислав Карандєєв заявив, що хейт довкола теми бронювання працівників сфери культури та медіа — це прояв неповаги до тих, хто чесно та якісно виконує свою роботу.

На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook він на значенні культури в країні, яка воює.

— Як можна робити висновки про важливість закладу культури тільки за його назвою? Державне підприємство Дирекція пересувних циркових колективів України — не вуличне шапіто, як хтось малює у своїй уяві, а професійний колектив висококласних майстрів своєї справи, – написав він.

За його словами, це єдиний заклад, що проводить вистави у найвіддаленіших територіальних громадах, куди важко дістатися, де люди не мають можливості відвідувати культурні заходи.

Зараз дивляться

Він зазначив, що специфіка роботи цього колективу – це постійні гастролі територією України, перебування у відрядженні 11 місяців на рік, виїзди на деокуповані території, показ вистав в госпіталях, в укриттях, непристосованих приміщеннях.

— За 2023 рік колективом було проведено 1 510 вистав які відвідали майже 145 тис. глядачів в 17 областях України. За два місяці 2024 року вже проведено 182 вистави в 14 областях, – написав Карандєєв.

В.о. міністра додав, що обов’язок влади – забезпечити сталість та хоча б мінімальну спроможність функціонування такого колективу, як і кожного іншого закладу культури, який, попри виклики війни, не припинив свою діяльність.

Карандєєв також висловився щодо бронювання працівників медіа.

Він зазначив, що під час війни, коли ворог маніпулює громадською думкою в Україні та закордоном, поширює дезінформацію та відверту брехню – українські ЗМІ є джерелом правдивої інформації і опорою нацбезпеки України.

Як пояснює МКІП бронювання представників культури

У МКІП , що відомство бронює працівників усіх закладів, які формують систему культури і медіа.

— Це зокрема артисти театрів, філармоній і цирків також. Це дуже незначна кількість людей. Проте перебування цих людей на своїх посадах дозволяє зберегти сферу від занепаду, – йдеться у повідомленні.

Там додали, що станом на сьогодні за поданням МКІП статус заброньованих по всій країні отримали лише 1 150 працівників сфери культури та трохи більше 700 медійників. Відомство зазначило, що ці люди критично важливі для своїх підприємств.

Бронювання культурних закладів: що передувало

Напередодні стало відомо, що Міністерство культури видало низку наказів про підтвердження статусу критично важливих підприємств для культурних установ та низки медіа.

У списку критично важливих об’єктів опинилася Дирекція пересувних циркових колективів України – це держорганізація, яка підпорядковується МКІП. До її складу належить 8 циркових колективів зі штатом 255 людей.

Циркові заклади, що підпорядковуються МКІП, теж потрапили до цього списку. Це, зокрема, державні цирки Запоріжжя, Харкова, Одеси, Дніпра, Кривого Рогу, ДП “Національний цирк України”, ДП “Державна циркова компанія України”, ДП “Пересувний цирк України” тощо.

Також цей статус отримали: національні театри, заклади культури та культурні заклади освіти, що прямо підпорядковані МКІП. Серед них:

  • Національна опера України;
  • Національний будинок органної та камерної музики України;
  • Одеський національний академічний театр опери та балету;
  • Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка;
  • Національний академічний духовий оркестр України;
  • Національна заслужена капела бандуристів України імені Г. І. Майбороди;
  • Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого;
  • Харківський національний академічний театр опери та балету імені М. В. Лисенка;
  • Національний хор імені Г. Г. Верьовки;
  • Національний музей Тараса Шевченка.

Рішення Мінкульту викликали хвилю хейту в мережі. Нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі кілька постів щодо цього, деякі обурливі, а деякі уїдливі.

— Вважаю, що урядовцями не треба зупинятися на визнанні цирків критично важливими для життєдіяльності населення під час війни. Треба йти далі. Почати програму кешбеку “зроблено в Україні” саме квитків у цирк, – написав він.

Обурився статусом пересувного цирку й заступник командира 3-ї окремої штурмової бригади Максим Жорін.

У своєму Telegram-каналі він , що якщо Пересувний цирк України отримав статус критично важливого підприємства, то він вважає, що “принаймні частину народних депутатів з бронювання потрібно знімати. Ну, або хай оформлюються в структуру, яка їм більше підходить”.

Українські користувачі у соціальних мережах також гнівно відреагували на цей наказ МКІП.

Теги по теме
СМИ
Источник материала
Поделиться сюжетом