Визначає рак підшлункової залози з точністю 97%: учені представили новий аналіз крові
Визначає рак підшлункової залози з точністю 97%: учені представили новий аналіз крові

Визначає рак підшлункової залози з точністю 97%: учені представили новий аналіз крові

Рак підшлункової залози є підступним захворюванням, яке складно діагностувати до моменту, коли він стає летальним, але вчені створили новий спосіб його раннього виявлення.

Під час недавнього дослідження вченими був представлений аналіз крові, здатний здійснити революцію в ранній діагностиці раку підшлункової залози, який має вражаючу точність до 97%. Інноваційний тест виявляє унікальну комбінацію з восьми малих молекул РНК і восьми більших сегментів ДНК, характерних для раку підшлункової залози, по суті, являючи собою генетичний "відбиток пальця" захворювання. Ця розробка особливо важлива з огляду на труднощі, з якими нині стикаються лікарі під час діагностики раку підшлункової залози на ранніх стадіях, пише UPI.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

Глибоке розташування підшлункової залози в черевній порожнині та загальний характер симптомів, які легко сплутати із симптомами інших захворювань, часто призводять до того, що діагноз цього захворювання ставлять на пізніших стадіях, які менш піддаються лікуванню. Рак підшлункової залози смертельно небезпечний, переважно саме тому, що його зазвичай виявляють занадто пізно. Аджай Гоел, провідний дослідник з онкологічного центру City of Hope, наводить жахливу статистику: п'ятирічна виживаність за умови раннього виявлення захворювання знижується з 44 % до всього 3%, коли хвороба дає метастази. Ця похмура реальність підкреслює гостру необхідність у більш ефективних методах ранньої діагностики.

Перевіряючи ефективність цього аналізу крові, дослідники провели випробування за участю понад 980 осіб з усього світу, включно зі США, Японією, Південною Кореєю та Китаєм. Результати виявилися багатообіцяючими: частота виявлення захворювання в цих країнах варіювалася від 88 до 93%. Ще більш обнадійливою виявилася підвищена точність тесту — до 97%, у разі його використання разом із CA 19-9 — маркером, що вже зарекомендував себе у виявленні раку підшлункової залози. Автори дослідження вважають, що тест особливо ефективний під час виявлення раку 1 і 2 стадії, який ще локалізований у підшлунковій залозі або тільки поширився на прилеглі лімфатичні вузли.

Незважаючи на такі багатообіцяючі результати, дослідники попереджають, що для широкого впровадження цього тесту необхідно провести додаткові перевірки. Результати дослідження, представлені на зустрічі Американської асоціації з вивчення раку, вважаються попередніми до публікації в рецензованому журналі. Проте, цей тест є обнадійливим кроком вперед у боротьбі з раком підшлункової залози.

Раніше Фокус писав про те, що вчені розробили аналіз, який визначає небезпечний дефіцит рідкісного гормону. Хоча надмірне споживання води зазвичай обумовлюється різними нешкідливими факторами і минає саме по собі, деякі випадки становлять небезпеку для здоров'я без належного лікування.

Також Фокус писав про розробку тесту на рак, який можна пройти вдома. Дослідники вважають, що нова технологія може діагностувати рак на ранній стадії.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
Медицина исследование наука
Источник материала
Поделиться сюжетом