Назву стародавнього іранського міста знайшли на печатці: цьому артефакту 1800 років
Назву стародавнього іранського міста знайшли на печатці: цьому артефакту 1800 років

Назву стародавнього іранського міста знайшли на печатці: цьому артефакту 1800 років

Завдяки стародавнім печаткам, знайденим на території Ірану, вчені змогли дізнатися про історію міста Шираз. Воно було важливою частиною імперії Сасанідів, про що свідчать археологічні знахідки.

Ще у 1930-х роках археологи виявили глиняну печатку епохи Сасанідів з назвою "Шираз", написаною пехлеві. Імперія Сасанідів, яка існувала з 224 по 651 рік н. е., охоплювала сучасні Іран, Ірак, Вірменію, Афганістан, частину Туреччини, Сирію, Пакистан, Кавказ, Центральну Азію та Аравію, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Сасаніди називали свою імперію Ераншахр, що означає "Імперія аріїв (персів)". Заснована Ардаширом I після перемоги над останнім парфянським монархом, імперія проіснувала до поразки Яздегерда III від ісламських імперій.

Ця епоха є дуже важливою в історії Ірану, оскільки Персія мала значний вплив на римську цивілізацію.

Фото: Wikimedia Commons

Печатка, що нині зберігається в Метрополітен-музеї в Нью-Йорку, була однією з 500 печаток, знайдених під час археологічних розкопок, проведених експертами музею між 1932 і 1935 роками. Відбитки на печатці включають зображення лева, монограму, напис і рогатого чотириногого звіра.

За словами іранського археолога Мохаммадреза Насаб-Абдоллахі, який досліджував цю та інші печатки, напис на глиняних печатках Сасанідів розкриває назву "Муг-е Шираз" (Mugh-e Shiraz).

Важливо Археологи розкопали таємничу споруду часів Ахеменідів в Ірані (фото)

За словами вченого, Каср-е-Абу-Наср демонструє культурну послідовність від періоду Ахеменідів до періоду Аббасидів, з доказами того, що його первинне поселення датується епохою Сасанідів. Археологічні знахідки, зокрема глиняні печатки та артефакти, такі як цеглини з написами з Персеполя, підтверджують історичну важливість Ширазу.

Раніше Фокус розповідав про неочікувану знахідку американських військових. Поблизу військово-повітряної бази було знайдено табір древніх людей віком понад 8 тис. років.

Також ми писали про дослідження знаменитого Вінделевського скарбу. Вчені змогли дізнатися цікаві деталі про золоті медальйони з зображеннями римських імператорів.

Источник материала
Поделиться сюжетом