Путін, якщо захоче, зробить все, аби втягнути Білорусь безпосередньо у бойові дії проти України – оглядач
Путін, якщо захоче, зробить все, аби втягнути Білорусь безпосередньо у бойові дії проти України – оглядач

Путін, якщо захоче, зробить все, аби втягнути Білорусь безпосередньо у бойові дії проти України – оглядач

Путін, якщо захоче, зробить все, аби втягнути Білорусь безпосередньо у бойові дії проти України – оглядач

Хоча нинішня роль РБ Путіна, очевидно, влаштовує.

Білоруський диктатор Аляксандр Лукашенка робитиме все, аби його країна не брала прямої участі у російсько-українській війні. І хоча зараз Владіміра Путіна влаштовує пасивна роль Білорусі, варто пам’ятати, що господар Кремля при бажанні також зробив би все, аби втягти РБ безпосередньо у бойові дії, пише Володимир Кравченко у статті «З ким готується воювати Лукашенка й чи відправить він війська в Україну?».

«Лукашенка, який турбується про стабільність свого режиму, всіляко уникає безпосередньої участі білоруських військових у вторгненні в Україну. І це йому вдається. Одна з причин — російсько-українська війна є вкрай непопулярною в білоруському суспільстві», – пише Кравченко.

Зокрема, за словами запрошеного експерта берлінського Центру Карнегі Артема Шрайбмана, брати участь у війні РФ проти України хочуть не більше 5% білорусів. 

Другою причиною небажання Лукашенки безпосередньо встрягати у війну автор називає невелику чисельність білоруської армії. При цьому Москва успішно справляється з мобілізацією і власних громадян.

«Платою за таку поведінку союзника Росії стало те, що Білорусь стала плацдармом для російських БТГ, які наступали на Київ, місцем базування російських літаків, що обстрілювали українські міста й села», — вважає народний депутат України Богдан Яременко, який упродовж багатьох років займається білоруським кейсом. 

Своєю чергою головна редакторка інтернет-видання «Хартія-97» Наталя Радіна звернула увагу, що Білорусь надає полігони для навчання російських контрактників і мобілізованих. За її словами, очікується, що нова партія росіян приїде на навчання до Білорусі навесні чи влітку.

Попри те, що РБ не бере прямої участі у війні і на її території нема великого угруповання російських військ, ризик повторного наступу росіян з білоруської території завжди існує, підкреслює Кравченко.

«Наразі загрози вторгнення з півночі немає. Та що буде влітку? Загалом у військових планах Москви Мінськ свою роль відіграє, змушуючи Київ відтягувати для захисту свого північного кордону частину українських резервів, таких потрібних на Авдіївському, Запорізькому, Лиманському й інших напрямках», – пише автор.

Водночас Шрайбман додав, що РФ використовує Білорусь як виробничу базу для виконання оборонних замовлень для свого Міноборони, а також як джерело поповнення військової техніки й озброєння. Крім того, Білорусь для Росії з тактичного плацдарму в російсько-українській війні перетворилася на стратегічний майданчик протистояння із Заходом, НАТО. 

«Зважаючи на все, наразі Путіна влаштовує така пасивна роль Білорусі в російсько-українській війні. А якби ні, то він зробив би все, щоби змусити Лукашенку взяти безпосередню участь у бойових діях», – додав Кравченко.

За словами автора, зі свого боку так званий президент Білорусі робитиме все, аби уникнути прямого втручання його країни у війну. Адже ситуація 2024 року відрізняється від ситуації 2022-го. Тепер Україна стерпить ударів по своїй території, а завдасть удару у відповідь.

«Та хоча Лукашенка й намагається уникати особистої участі у вторгненні в Україну й тим більше — в можливому нападі на країни — члени НАТО, завжди є ймовірність, що щось піде не так», – підсумував Кравченко.

Нагадаємо, на початку квітня Лукашенка під час поїздки до Гродно (біля кордону Польщі та Литви) зробив заяву про те, щоБілорусь готується до війни. Воно прозвучало на тлі військових навчань, які білоруська армія розпочала у цьому регіоні 2 квітня. Жодної конкретики Лукашенка не озвучив, але повторював, що «нам чужого не треба» і що він нікому не загрожує.

Источник материала
Поделиться сюжетом