Рада почне розгляд закону про мобілізацію 10 квітня, але вирішальним буде четвер – нардеп Железняк
Рада почне розгляд закону про мобілізацію 10 квітня, але вирішальним буде четвер – нардеп Железняк

Рада почне розгляд закону про мобілізацію 10 квітня, але вирішальним буде четвер – нардеп Железняк

Верховна Рада почне розгляд закону про мобілізацію, ухваленого напередодні комітетом з питань національної безпеки, оборони і розвідки, вже сьогодні – 10 квітня. Про це ввечері 9 квітня в своєму телеграм-каналі написав народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк.

-  Що буде далі з законом про мобілізацію? Важливий дисклеймер: Комітет рекомендує- а ось приймати чи ні як весь закон так і окрему правку вирішує виключно і тільки зала Парламенту. І так, має зʼявитися таблиця до другого читання, в якій буде 4300+ правок. Ці правки розділені на дві групи: враховані Комітетом (те що увійшло у рекомендації до другого читання). Таких відносно небагато і відхилені. Таких дуже багато, - зазначив депутат.

За його словами, Рада почне розглядати законопроєкт  з відхилених правок. Кожен автор такої правки зможе запропонувати залі проголосувати і в разі 226+ голосів вона стане врахованою.

- Я мало вірю, що буде позитивний тут результат, але такі правки ставити будуть. І враховуючи скільки колег вже публічно не задоволені рішенням Комітету, то ставити будуть багато. Тому, я думаю завтра день почнеться і завершиться тільки розглядом відхилених правок…завершиться пізно вечорі чи взагалі вночі І потім Головуючий оголосить паузу  у засіданні до ранку четверга, - вважає Железняк.

На думку нардепа, зранку четверга (якщо пройдуть всі відхилені правки) почнеться найголовніше: розгляд врахованих правок Комітетом.

- Тут вже більше інтриги. Кожен депутат може поставити кожну таку правку «на підтвердження». Тобто, щоб її зберегти треба в залі набрати 226+ голосів на кожну правку. Інакше вона стає відхиленою і текст повертається до редакції першого читання.  Тому….все буде вирішуватися саме 11-го квітня. По кожній зміні яка врахована. Ну і потім фінальне голосування за закон в цілому, - підсумував Железняк.

  • Ввечері 9 квітня комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки завершив напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію. За попередніми даними, питання демобілізації і ротації військовослужбовців . Їх планують розглянути окремо. 
  • За чинним законом військові, яких мобілізовано з 24 лютого 2022 року, повинні служити до закінчення воєнного стану, якщо не мають підстав для звільнення (здоров’я, сімейні проблеми). Прийнятий 7 лютого у першому читанні законопроєкт передбачав, що демобілізація може бути оголошена через 36 місяців безперервної служби. 
Теги по теме
Верховная Рада Законопроект
Источник материала
Поделиться сюжетом