Уперше в історії Ізраїлю: вчені виявили ємність зі слонової кістки віком 6 тисяч років
Уперше в історії Ізраїлю: вчені виявили ємність зі слонової кістки віком 6 тисяч років

Уперше в історії Ізраїлю: вчені виявили ємність зі слонової кістки віком 6 тисяч років

Ізраїльські археологи вперше в історії країни виявили посудину, виготовлену зі слонової кістки. Цей артефакт, віком 6 тисяч років, демонструє важливі торгові зв'язки зі Стародавнім Єгиптом, проте це не єдина знахідка на місці розкопок.

Під час розкопок поблизу Беер-Шеви на півдні Ізраїлю археологи знайшли посудину зі слонової кістки, що датується приблизно 4 000 роком до н. е. Це вперше вчені знайшли подібну посудину зі слонової кістки в Ізраїлі, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ця посудина діаметром приблизно 20 см, яку дослідники називають амфорискосом, або привезена з Єгипту, або вирізана на місці з імпортованої звідти слонової кістки, що свідчить про складну мережу торгівлі, характерну для стародавніх цивілізацій регіону.

Виявлення цієї посудини зі слонової кістки було частиною ширших розкопок у Хорват-Ракік, де знайшли більше, ніж просто артефакти. На цьому місці виявили стародавнє поселення з підземними спорудами, висіченими в лесовому ґрунті. Серед знахідок три посудини, зокрема розбита ємність зі слонової кістки.

Фото: Israel Antiquities Authority

"Ця знахідка збагачує наше розуміння періоду енеоліту і культурних обмінів, що відбувалися між нашим регіоном і сусідніми та віддаленими культурами, — зазначили дослідники. — Незалежно від того, чи вона імпортована, чи виготовлена місцевими майстрами, ця посудина демонструє неабияку майстерність тогочасних ремісників, які володіли глибоким розумінням обробки слонової кістки та анатомії слона".

Співпраця між дослідниками МАА, експертами Єврейського університету в Єрусалимі та фахівчинею з консервації слонової кістки Ольгою Негневицькою мала вирішальне значення для аналізу та реставрації цього делікатного артефакту. Процес був складним і тривалим, але результат є приголомшливим свідченням давньої майстерності та історичного обміну.

Важливо Таємниця Вінделевського скарбу: вчені розкрили справжнє призначення золотих прикрас (фото)

Посудину зі слонової кістки представлять публіці на щорічній конференції Ізраїльського доісторичного товариства в Єрусалимі разом з іншими нещодавніми доісторичними знахідками.

Раніше Фокус писав про дивну споруду, яку знайшли французькі археологи. Вчені вважають що вона була побудована у період неоліту.

Також ми розповідали про стародавній табір, який знайшли поблизу військово-повітряної бази у США. Це випадкове відкриття зробили американські військові.

Источник материала
Поделиться сюжетом