За перші два місяці 2024 року: в Україні зареєстровано 515 випадків кашлюку
За перші два місяці 2024 року: в Україні зареєстровано 515 випадків кашлюку

За перші два місяці 2024 року: в Україні зареєстровано 515 випадків кашлюку

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров’я, з 2023 року в Україні зростає захворюваність на кашлюк. За перші два місяці 2024 року зафіксовано 515 випадків захворювання.

– За аналогічний період минулого року було зареєстровано лише 27 випадків, 95,9% усіх захворілих – діти, 4,1% – дорослі. Більшість хворих – діти дошкільного та раннього шкільного віку, – йдеться в повідомленні.

Причина зростання захворюваності – велика кількість нещеплених дітей, зазначили в МОЗ.

Чим небезпечний кашлюк

За словами експертів МОЗ, кашлюк дуже заразний, легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю або чхання.

Найнебезпечнішою є хвороба для немовлят, у яких може спричинити апное – тимчасову зупинку дихання. Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, високий ризик ускладнень і смерті.

Старші діти і дорослі зазвичай одужують від кашлюку, але хвороба виснажлива і сильно послаблює організм.

Симптоми кашлюку

За словами фахівців, хвороба починається як ГРВІ. Через 5-8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель із характерним свистом, аж до почервоніння обличчя, сльозотечі.

Напади кашлю відбуваються частіше вночі, ніж удень. Кашель може супроводжуватися лихоманкою, нежиттю та іншими ознаками ГРВІ.

У немовлят кашель може не проявлятися, але в них може відбуватися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя.

Одужання починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, напади стають слабшими. Іноді період одужання може зайняти від 2 до 6 місяців.

Як запобігти кашлюку

– Усі діти мають отримати чотири щеплення – у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, наздоженіть їх якнайшвидше, – радять у МОЗ.

Також, від кашлюку потрібно вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижня вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання вакцини.

Теги по теме
Статистика
Источник материала
Поделиться сюжетом