Стоп астма і риніт: вчені виявили молекулу, що провокує алергію дихальних шляхів
Стоп астма і риніт: вчені виявили молекулу, що провокує алергію дихальних шляхів

Стоп астма і риніт: вчені виявили молекулу, що провокує алергію дихальних шляхів

Французькі дослідники виявили молекулу, яка провокує алергічні запалення дихальних шляхів та викликає астму та риніт. Свої висновки науковці опублікували в журналі Journal of Experimental Medicine.

Алергія дихальних шляхів

Згідно зі статистичними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), за останні 30 років алергічні захворювання, як-отбронхіальна астма, стали одними з найпоширеніших у світі.

Рівень захворюваності зростає як серед дорослих, так і серед дітей. Наприклад, кожна третя дитина в Європі страждає від алергії, а кожна десята — від бронхіальної астми.

В Україні хворіє щонайменше третина населення. Крім того, з проявами алергії, такими як кропив’янка, легкий риніт, подразнення очей та горла, зіткнувся хоча б раз у житті майже кожен.

Що спричиняє запалення

Вченим давно відомо, що легеневий епітелій відіграє ключову роль у запаленні дихальних шляхів, але чому виникає цей процес з’ясували лише нещодавно.

Виявляється, у цьому “винна” молекула TL1A , що належить до сімейства алармінів. Вона вивільняється клітинами легеневого епітелію лише за кілька хвилин після контакту з алергеном та взаємодіє з іншою молекулою, інтерлейкіном-33, яка активує імунну систему. Внаслідок цього імунні клітини провокують реакції, що викликають алергічне запалення.

Очікується, нові дані знадобляться для розробки препаратів на основі антитіл, які блокують сигналізацію TL1A.

ДжерелоMedicalxpress

Источник материала
Поделиться сюжетом