Астероїд підлетів до Землі ближче, ніж супутники
Астероїд підлетів до Землі ближче, ніж супутники

Астероїд підлетів до Землі ближче, ніж супутники

Астероїд підлетів до Землі ближче, ніж супутники

Він пролетів так близько, що його траєкторія перетнула орбіту планети.

У четвер, 11 квітня, неймовірно близько до Землі пролетів астероїд розміром із машину. І виявили його лише 9 квітня, за два дні до зближення, повідомляє Space.com.

Після виявлення астероїда 2024 GJ2 вчені підрахували, що він пролетить на відстані всього 19,3 тисячі кілометрів від Землі. Це лише 3% відстані від Місяця до планети.

За даними Європейського космічного агентства (ESA), діаметр 2024 GJ2 становить від 2,5 до 5 метрів. Це означає, що астероїд згорів би в атмосфері Землі, якби йшов курсом на зіткнення.

На момент максимального зближення з планетою астероїд пролетів на відстані 18 700 кілометрів від неї. Це набагато ближче ніж деякі супутники на геостаціонарній орбіті (35 785 кілометрів).

За прогнозами Координаційного центру об'єктів, що зближуються із Землею, ESA, наступне зближення 2024 GJ2 з планетою відбудеться в 2093 році, але тоді він не підлетить так близько, як цього разу. За оцінками, тоді він пролетить на відстані 205 947 кілометрів – удесятеро далі, ніж цього року.

Нагадаємо, в 2029 році повз Землю пролетить гігантський астероїд, який можна буде побачити неозброєним оком. Водночас моделювання його орбіти показало, що падіння на нашу планету для нього переноситься на наступне століття. Але вчені вирішили перевірити, чи може змінити це зіткнення з іншими астероїдами. Для цього вони вивчили 1,3 мільйони «космічних каменів».

Источник материала
Поделиться сюжетом