Правозахисники вимагають припинити переслідування антикорупціних активістів
Правозахисники вимагають припинити переслідування антикорупціних активістів

Правозахисники вимагають припинити переслідування антикорупціних активістів

Громадські організації та правозахисники вимагають припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті громадської організації ZMINA

«Ми, представники українського громадянського суспільства, констатуємо небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів в Україні, зокрема, в контексті діяльності Збройних сил України та кампанії з мобілізації», - ідеться у заяві.

Зазначається, що 10 квітня працівники Служби безпеки України спільно з Державним бюро розслідування провели обшук у голови правління Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) і чинного військовослужбовця Національної гвардії Дмитра Булаха. Обшук відбувся під приводом того, що Булах є фігурантом у справі про нібито зловживання під час зарахування на службу військовослужбовців (за ч.5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України «Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці»). Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років. Правоохоронці не повідомляють, яким є процесуальний статус Дмитра Булаха, але зазначають, що підозру Булаху не вручали.

«Одним із можливих мотивів переслідування Дмитра Булаха може бути те, що очолюваний ним «Харківський антикорупційний центр» ще у лютому 2022 року опублікував інформацію, що у заступника голови Харківської обласної ради від проросійської фракції «Опозиційна Платформа – За Життя» Богдана Мальованого є російське громадянство, яке він отримав 27 квітня 2014 року, майже одразу після окупації Криму. Після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації ХАЦ наголошував на неприпустимості ситуації, коли громадянин держави-агресора обіймає одну з найвищих посад органу місцевого самоврядування. В результаті 14 лютого 2023 року стало відомо, що Мальований склав мандат депутата. Разом з тим Дмитро Булах отримав «попередження» за таке викриття від наближених до його оточення людей», - наголошується у заяві.

Також ХАЦ проводить системну роботу з моніторингу публічних закупівель у Харківській області, зробивши публічними багато зловживань у цій сфері. Це зекономило кошти платників податків під час повномасштабної війни, але позбавило доходів багатьох осіб. Їхню зацікавленість у переслідуванні Булаха правозахисники також не виключають.

«Відтак, відкриття кримінального провадження проти Дмитра Булаха вже після його мобілізації з обвинуваченням у зловживанні при прийомі на військову службу ми розглядаємо як імовірну помсту проросійських сил або місцевих корупціонерів, здійснену руками українських органів правопорядку», - підкреслили правозахисники.

Вони зауважили, що це не перший випадок переслідування або спроб дискредитації антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів, частина з яких відбуваються в контексті мобілізації та військової служби. Нагадали, зокрема, недавні випадки переслідування голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, журналіста-розслідувача «Слідство Інфо» Євгенія Шульгата, журналіста-розслідувача проєкту «Наші Гроші» Юрія Ніколова, редакції антикорупційних розслідувань BIHUS.INFO, головного редактора руху «Чесно» Олександра Саліженка та інших.

«Викликає занепокоєння також публічна кампанія, спрямована на прицільну дискредитацію активістів, які викривають корупційні схеми, наявність російського громадянства у посадовців та їхнє надмірне збагачення. У своїй риториці проти антикорупціонерів та журналістів-розслідувачів органи правопорядку порушують презумпцію невинуватості та маніпулюють особливо чутливою для суспільства тематикою про мобілізацію чи службу у силах безпеки й оборони України. Подібна риторика є неприпустимою та навмисно зміщує фокус суспільної уваги з фігурантів антикорупційних розслідувань на тих, хто ці розслідування проводить, дискредитуючи їхню діяльність та нівелюючи результати розслідувань», - підкреслили правозахисники.

Крім того, зауважили вони, це дискредитує Україну та міжнародному рівні і підіграє російській пропаганді в поширенні наративу про авторитарну і недемократичну країну, що б’є по допомозі, критично важливій для протистояння російській агресії.

Громадські організації звернулись до Президента Володимира Зеленського з проханням публічно засудити практику переслідування і дискредитації представників медіа та громадянського суспільства. І також до представники органів державної влади, місцевого самоврядування, які мають негайно припинити ці переслідування.

Як повідомляв Укрінформ, 10 квітня працівники Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України провели обшуки у керівника Харківського антикорупційного центру Дмитра Булаха. 

Фото: detector.media

Теги по теме
расследование
Источник материала
Поделиться сюжетом