В одній з областей Білорусі витрати на мобілізацію зросли у рази: карта та подробиці
В одній з областей Білорусі витрати на мобілізацію зросли у рази: карта та подробиці

В одній з областей Білорусі витрати на мобілізацію зросли у рази: карта та подробиці

Фіксується майже п'ятикратне зростання

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що "не потягне" війну з Україною, тому і не має сенсу у неї потикатися. Проте ЗМІ підрахували, що тільки в одній Брестської області картопляндії загальна сума видатків на національну оборону та мобілізацію всіх бюджетів у 2024 склала приблизно $ 4,89 млн.

Медіа зазначають, що це у 4,7 раза більше, ніж у 2023-му. Тобто фіксується майже п'ятикратне зростання.

"Найбільші витрати за статтею "Національна оборона. Забезпечення мобілізаційної підготовки та мобілізації" заплановано у Бресті, Барановичах, Пінську та Кобринському р-ні. На ці бюджети припадає 90% видатків усієї області", — пише ЗМІ.

Зауважимо, що Брестська область межує з білорусько-українським кордоном на північно-західному напрямку України.

Брестська область на мапі

Згідно з даними ЗМІ, ріст витрат у різних районах області перевищив 100%, а у деяких навіть — 1 000%.

Попри це Лукашенко заявив, що білорусько-український кордон повністю заміновано та забетоновано і потикатися туди не варто. За його словами, він не хоче проблем, тому висловив надію, що Україні, так само як нині Росії, ще "стане у пригоді така Білорусь".

Але ще на початку квітня лідер Білорусії заявляв, що країна розпочинає підготовку до війни. "Нікому не вірте, що ми хочемо воювати. Ми готуємося до війни, я про це говорю відверто", — сказав картопляний фюрер.

Нагадаємо, у березні 2024 року Лукашенко обговорив можливий напад на Сувальський коридор – територію Литви й Польщі, розташовану між Білоруссю та Калінінградською областю РФ. Вона вважається дуже ймовірним місцем удару у разі потенційної війни Росії проти східних членів НАТО.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що Лукашенко взявся розкручувати тему "нелегітимності" президента України Володимира Зеленського.

Теги по теме
Украина война Беларусь Александр Лукашенко
Источник материала
Поделиться сюжетом