Самка ската, яка завагітніла від "непорочного зачаття", відмовляється народжувати: у чому справа
Самка ската, яка завагітніла від "непорочного зачаття", відмовляється народжувати: у чому справа

Самка ската, яка завагітніла від "непорочного зачаття", відмовляється народжувати: у чому справа

Останні кілька місяців співробітники акваріума провели в очікуванні народження дитинчат ската, але вагітність затягнулася.

На початку лютого 2024 року Фокус писав про самку ската Шарлотту, яка дивним чином завагітніла в акваріумі, хоча з нею поруч і не було жодного самця. Спочатку співробітники акваріума навіть підозрювали самця акули, проте пізніше зійшлися на тому, що самка завагітніла внаслідок партеногенезу, пише Daily Mail.

Партеногенез — непорочне зачаття, коли скат або інша істота фактично клонують себе внаслідок довгої ізоляції. За словами професора морської біології та директора Лабораторії акул Каліфорнійського державного університету, доктора Крістофера Лоу, партеногенез є найімовірнішим поясненням у ситуації, що склалася.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Зазвичай, період вагітності великих скатів триває від 3 до 4 місяців, проте він може і затягнутися залежно від температури води. Ще в лютому співробітники акваріума і лабораторії акул у Хендерсонвіллі (Північна Кароліна, США) заявляли про те, що самка може народити "в будь-який день". Відтоді минуло понад два місяці, а тому шанувальники Шарлотти почали хвилюватися.

Утім, за словами дослідника з Чиказького польового музею Кевіна Фельдхайма, цей випадок є першим відомим науці випадком партеногенезу у скатів, а тому вчені просто не можуть знати, коли народить скат.

І все ж представники акваріума поспішили заспокоїти шанувальників Шарлотти: попри тривалу вагітність, самка, схоже, почувається добре: вона активна, ініціює взаємодію з дайверами й гостями, а також у неї хороший апетит. Акваріум також опублікував нове відео з самкою, на якому видно її роздутий живіт, коли вона підпливає до дайвера.

Минулого місяця вчені опублікували відео УЗД Шарлотти, на якому видно, що в неї, ймовірно, народиться лише одне дитинча, а не чотири, як вважалося раніше. Основна проблема полягає в тому, що вчені не впевнені, чи вдасться дитинчаті вижити — зачаті за допомогою партеногенезу тварини рідко виживають. За словами вчених, непорочне зачаття зустрічається вкрай рідко і, по суті, є "останньою спробою" виду вижити в ситуації, коли партнери недоступні.

Минулого місяця Шарлотті зробили УЗД
Фото: Aquarium & Shark Lab

Утім, учені вважають, що у тривалої вагітності Шарлотти насправді може бути й інше пояснення: скати здатні до ембріональної діапаузи — простими словами, ембріони припиняють розвиток доти, доки умови довкілля не стануть більш придатними. Він навів приклади того, що ембріон може призупинити свій розвиток доти, доки в самки не буде кращого харчування, що дасть їй змогу продовжувати рости, або доки не стане надто холодно для його розвитку в утробі матері.

Раніше Фокус писав про те, що вчені підтвердили першу у світі міжнародну міграцію рифових скатів.

Источник материала
Поделиться сюжетом