"Іран створив нову реальність": ізраїльський військовий оглядач пояснив, чому США та Ізраїль розходяться в думках щодо удару у відповідь
"Іран створив нову реальність": ізраїльський військовий оглядач пояснив, чому США та Ізраїль розходяться в думках щодо удару у відповідь

"Іран створив нову реальність": ізраїльський військовий оглядач пояснив, чому США та Ізраїль розходяться в думках щодо удару у відповідь

Ізраїль готує відповідь на атаку Ірану в ніч на 14 квітня – завтра триватиме засідання уряду, на якому ухвалюється відповідне рішення. При цьому США відмовляють Ізраїль від атаки у відповідь по Ірану, тому що дбають про свої інтереси. Проти якихось рішучих дій виступають і "інші гравці".

Про це у коментарі OBOZ.UA сказав ізраїльський військовий оглядач Сергій Ауслендер. За його словами, проблема полягає в тому, що Іран своєю атакою фактично створив нову реальність. Тегерану потрібно продемонструвати, що він не може безкарно бити по ізраїльській території, але при цьому зробити це так, щоб не вибухнула велика війна.

Ауслендер прокоментував те, як в Ізраїлі ставляться до того, що Штати наполягають, щоб жодної відповіді на атаку Ірану не було. За його словами, перед Вашингтоном вони мають союзницькі зобов'язання.

"Американці нам допомогли відбити цей удар. Американці – наш головний стратегічний союзник, один із гарантів нашої безпеки. І взяти ось зараз раптово вдарити, не попередивши їх як мінімум, це буде взагалі вкрай, як сказати, безвідповідально з нашого боку", – сказав оглядач.

Він зазначив, що в США завжди дбають насамперед про свої інтереси, і лише у третю чергу – про інтереси союзників чи когось іншого. Тому, якщо ізраїльське військово-політичне керівництво все ж таки зважиться на удар у відповідь, вони повинні будуть заздалегідь повідомити Штати про це.

"Це все не так просто. Все-таки Іран це тобі не Сирія, це не Ліван, це серйозна сила. В американців тут повно баз, повно інтересів і так далі. І все це може занурити регіон у таку дуже сильну ескалацію, дуже сильну турбулентність. Ми маємо їх про це попередити. Знову ж таки, американці, по ідеї, повинні прикрити нам тил у разі такого удару, допомогти відбитися потім від іранських ударів у відповідь. Коротше кажучи, питання вирішується", – каже Ауслендер.

Він розповів, що відбити удар Ірану допомогли американці, йорданці, французи та британці, проте ізраїльська ППО та авіація показали дуже високу результативність – більшу частину цілей, а саме дві третини, уразили саме ізраїльтяни.

"І більша ж частина цілей, тобто всі дрони, їх було 185 і 36 крилатих ракет, були збиті ще до входу в ізраїльський повітряний простір. Фактично, ізраїльській ППО наземній довелося мати справу тільки з балістичними ракетами. Вони теж майже всі були уражені. Кілька прорвалися в район авіабази Неватим. Там уразили територію авіабази", – розповів оглядач.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Зважаючи на безпрецедентний характер прямого іранського нападу, на Заході очікують певної реакції від Ізраїлю, від серйозності якої й буде залежати: межі ширшого конфлікту призупинено або ж справді на Близькому Сході є загроза початку великої війни.

–Дипломат та експерт з міжнародних питань Руслан Осипенко сказав, що відповіддю Ізраїлю Ірану може бути знищення об'єктів, що працюють над виготовленням ядерної зброї, або інженерів і вчених, які займаються відповідними розробками.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом