19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Суд окупантів у Криму лишив без змін рішення про штраф для правозахисника Абдурешита Джеппарова
Суд окупантів у Криму лишив без змін рішення про штраф для правозахисника Абдурешита Джеппарова

Суд окупантів у Криму лишив без змін рішення про штраф для правозахисника Абдурешита Джеппарова

Раніше «мировий суд» визнав його винним у зловживанні свободою інформації та оштрафував на на 45 тисяч рублів (трохи більше 19 тис. грн).

Так званий «Білогірський районний суд» у тимчасово окупованому Криму закінчив розгляд апеляційної скарги правозахисника Абдурешіта Джеппарова, пише правозахисна організація «Кримський процес».

Повідомляється, що після третього засідання «суддя» Наталія Зінченко залишила рішення першої інстанції без змін, а апеляційну скаргу — без задоволення. Засідання було закритим, слухачів до будівлі суду не пустили нібито через заходи щодо профілактики тероризму, написали правозахисники.

«Свідок» змінював покази в процесі, але тим не менш 9 серпня так званий «Верховний суд республіки Крим» залишив штраф чинним, не побачивши порушень у повторному допиті свідка, який давав різні свідчення.

У травні 2023 року проти Абдурешита Джеппарова порушили дві справи про адміністративні правопорушення через те, що правозахисник начебто адміністрував сторінку ініціативи Qırım Gayesi, яка публікує огляди порушень міжнародного гуманітарного права та оперативні повідомлення про порушення прав людини на території півострова. Сам Джеппаров заперечив, зазначивши, що вже давно не має до ініціативи жодного стосунку. Це підтвердили й на фейсбук-сторінці Qırım Gayesi.

27 вересня 2014 року невідомі викрали його сина Ісляма Джеппарова та племінника Джевдета Іслямова, їхня доля і місцеперебування досі невідомі. 

У березні 2022 року після обшуку будинку Абдурешита Джеппарова відправили під адміністративний арешт на 15 діб за нібито демонстрацію нацистської символіки через публікацію, начебто розміщену на його сторінці в соцмережі у 2019 році. 

25 квітня 2023 року російські силовики знову провели обшук у будинку правозахисника. Після того Джеппарова вивезли в невідомому напрямку, місце його перебування не повідомили родичам та адвокату.

Українські правозахисні організації опублікували заяву, у якій закликали уряди іноземних держав та міжнародних організацій висловити протест проти затримання Абдурешита Джеппарова та домогтися його негайного й беззастережного звільнення.

Президент Володимир Зеленський назвав затримання в окупованому Криму Абдурешита Джеппарова актом репресії проти кримськотатарського народу.

На титульному фото: Абдурешит Джеппаров. Фото: «Кримська солідарність» 

Читайте також
Кримськотатарський ресурсний центр зафіксував 60 загиблих за час окупації Криму
Окупаційний суд Криму оштрафував журналістку Лутфіє Зудієву за статтею про «зловживання свободою масової інформації»
Amnesty International: Кінцева мета росіян у Криму — викорінити місцеву культурну ідентичність і мову
Два роки повномасштабної війни, 10 років анексії Криму. Лідери громадської думки про зміни в суспільстві. Частина 3
Окупанти в Криму заарештували громадянського журналіста Рустема Османова
Рідні понад місяць не можуть знайти кримчанина, якого затримала ФСБ РФ
Моніторингова місія ООН опублікувала доповідь про порушення прав людини в Криму за 10 років окупації Росією
У Криму незаконний «суд» оштрафував на 45 тисяч рублів правозахисника Абдурешита Джеппарова за нібито дискредитацію окупантів
Зеленський: Затримання кримського правозахисника Джеппарова — ще один приклад репресій РФ проти корінного народу Криму (оновлено)
Кримськотатарський політв’язень Арсен Джеппаров, незаконно засуджений у справі «Хізб ут-Тахрір», вийшов на волю
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Крым крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом