Шольц закликав лідера Китаю тиснути на РФ для припинення жахливої війни
Шольц закликав лідера Китаю тиснути на РФ для припинення жахливої війни

Шольц закликав лідера Китаю тиснути на РФ для припинення жахливої війни

Сі Цзіньпін каже, що слід "остудити ситуацію".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав лідера Китаю Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила її "безглузду" війну в Україні.

Про це Шольц написав у соцмережі X.

"Слово Китаю має вагу в Росії. Тому я попросив президента Сі вплинути на Росію, щоб Путін нарешті припинив свою безглузду кампанію, вивів свої війська і припинив цю жахливу війну", – написав він.

Шольц заявив, що домовився з Сі: Китай і Німеччина хочуть "інтенсивно та позитивно" координувати зусилля щодо сприяння проведенню конференції високого рівня в Швейцарії та майбутніх міжнародних мирних конференцій.

Під час переговорів у Китаї Шольц сказав, що "російська агресивна війна проти України та озброєння Росії мають дуже значний негативний вплив на безпеку в Європі", повідомив офіс канцлера.

"Вони безпосередньо зачіпають наші основні інтереси", – сказав канцлер. Водночас Шольц додав, що вони "шкодять всьому міжнародному порядку, оскільки порушують принцип Статуту ООН".

Що каже Сі

Нагадаємо, Сі озвучив чотири принципи врегулювання "конфлікту в Україні". За словами лідера Китаю, країни повинні зосередитися на "підтриманні миру та стабільності та утримуватися від пошуку корисливих цілей", а також "охолодити ситуацію і не підливати масло у вогонь".

Китайський лідер також не став обіцяти Шольцу, що візьме участь у мирному саміті в Швейцарії, запланованому на червень. Він зазначив, що підтримає таку міжнародну конференцію, якщо вона буде визнана як Росією, так і Україною.

Переговори Шольца і Сі тривали понад три години.

Читайте також провідні новини дня:

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны