Захопити Часів Яр швидкими темпами росіяни не зможуть: експерт пояснив чому
Захопити Часів Яр швидкими темпами росіяни не зможуть: експерт пояснив чому

Захопити Часів Яр швидкими темпами росіяни не зможуть: експерт пояснив чому

Захопити Часів Яр швидкими темпами росіяни не зможуть, впевнений військовий експерт - полковник запасу Збройних сил України Петро. Так він оцінив можливості ворога до 9 травня виконати вірогідну задачу очільника Кремля Володимира Путіна та коментуючи ситуацію на східному фронті. 

За словами Черника, агресор не може досягти головної мети -  ліквідації української державності, тобто окупації всієї України, а раз так – намагається досягнути завдання мінімум – вийти на адміністративні кордони Донеччини і Луганщини. 

"Вони будуть намагатися виконати це завдання. Двічі ми його зірвали до тих дат, які виставляв Путін. Була дата – до 14 грудня минулого року, коли він хотів відрапортувати перед своєю бидломасою, що мети досягнуто. І була дата – до власного самоперепризначення на посту президента РФ - також зірвалось. Також є ніби-то наказ, що до 9 травня як мінімум взяти Часів Яр. Часів Яр стратегічна висота, там доволі зручно оборонятися, він міцно укріплювався. Чи зможуть вороги опанувати таке завдання? На мій погляд, швидкими темпами не зможуть", - сказав Черник.

Він також прокоментував тактику масованих бомбардувань, які застосовують зараз росіяни, в тому числі і по Часовому Яру.

"Противник вніс деяку новизну у свою тактику.  Деяку. Це не є кардинальна новизна. Вони підняли коефіцієнт застосування коректованих авіаційних бомб важких калібрів – ФАБ-250,  ФАБ-500, УПАБ-1500 і навіть об’ємно-детонуючі бомби, бомбові касети РБК-250 і РБК-500. І за загальними показниками березня - десь у межах 2 тисяч одиниць (застосування). Але говорити про "килимові" бомбардування абсолютно неправильно", - зауважив Черник.

За його словами, останнє "килимове" бомбардування проводили американці у 1972 році, коли атакували Ханой. А росіянам таке не під силу.

"Вони (амеркианці) тоді висипали за 10 днів більше, ніж 20 тис тон бомб. Якщо 1 тона – це 4 бомби, то загалом було використано 80 тис бомб. Росіянам це непідйомно", - запевнив військовий.

Черник пояснив, що росіяни у такий спосіб намагатимуться збільшувати завдання ударів (масовано і важкими бомами), але їх можливості обмежені.

"У них у строю у межах десь 80 робочих машин СУ-34, тобто вони не піднімуть показники по самих машинах… Ось по такій методиці будуть працювати доти, поки не з’являться F-16, які залюбки поборються з цією ціллю", - зазначив експерт.

Ситуація біля Часового Яру - деталі

Росіяни стугнули у район Часового Яру багато свох сил. Там останнім часом ситуація важка. Українські оборонці водночас заявляють, що навіть незначні просування окупантів не свідчитать про збільшення реального шансу захопити місто до 9 травня.

Зокрема заступник командира 2-го штурмового батальйону 5-ї окремої штурмової Київської бригади ЗСУ Олексій Тарасенко заявив, що захопити Часів Яр в строк до 9 травня росіянам "абсолютно нереалістично".

Раніше, 14 квітня головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що загарбницька армія отримала завдання захопити місто до 9 травня. 

Військовий експерт Центру оборонних стратегій, полковник запасу Віктор Кевлюк пояснив, що у разі захоплення Часового Яру окупанти матимуть гарний плацдарм для розвитку наступу в напрямку Костянтинівки й Дружківки.

Источник материала
Поделиться сюжетом