Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль
Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль

Прозорими містами 2023 року назвали Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль

Статус «частково прозорих» отримали 23 міста, решта 52 — «непрозорі».

Програма Transparent cities («Прозорі міста») організації Transparency International Ukraine презентувала результати другого дослідження стану прозорості міст під час повномасштабної війни.

У 2023 році аналітики оцінили 70 міст і 10 місцевих рад, наближених до лінії фронту. Це друге дослідження, у яких міста оцінюють не балами, а статусами «прозоре», «частково прозоре» чи «непрозоре». Детальну базу даних дослідження за містами можна переглянути за посиланням.

Загальний рівень прозорості у 2023 році складає 42,3 % (50 індикаторів для 80 ОМС). У 2022 році прозорість оцінили на 37,5 % (40 індикаторів для 70 міст).

За рік із 70 міських рад 30 покращили свої рівні прозорості на 5 % і більше, йдеться в дослідженні Transparent cities. Із категорії «непрозорі» у «прозорі» перейшов. Івано-Франківськ покращив свої показники на 31,9 %.

Серед обласних центрів три виявились «прозорими» (Дніпро, Львів, Тернопіль), 13 «частково прозорими» (Вінниця, Житомир, Івано-Франківськ, Київ, Кропивницький, Луцьк, Миколаїв, Одеса, Рівне, Ужгород, Хмельницький, Чернівці, Чернігів) і п'ять «непрозорими» (Запоріжжя, Полтава, Суми, Харків, Черкаси). Порівняно з 2022 роком Тернопіль перемістився в категорію «прозорих», а Івано-Франківськ, Миколаїв, Одеса, Рівне, Ужгород, Хмельницький, Чернігів стали «частково прозорими».

Із 10 прифронтових міст два отримали статус «частково прозорих». «Середній рівень прозорості цих міст несуттєво відрізняється від загального рівня прозорості досліджуваних муніципалітетів (39,4 % та 42,3 %). Такі результати підтверджують, що ефективно працювати можна навіть в умовах війни та під постійними обстрілами, а близькість до фронту не завжди стає перешкодою для прозорості», — написали в Transparent cities.

Дослідники резюмували, що аналізовані ради здебільшого успішно реагували на виклики війни. Зокрема, 61 із 80 міст вчасно публікували актуальні списки укриттів, 58 міст поширювали інформацію про роботу бізнесу в умовах воєнного стану, 52 міста розробляли програми економічного і соціального розвитку. Також побільшало тих, хто транслював пленарні засідання міської ради, і поменшало питань, внесених у порядок денний «з голосу», тобто не анонсованих завчасно.  

Найгірше міста справляються з індикаторами щодо відкритих даних (рівень виконання — впав до 48,8 %), онлайн-реєстрацією в комунальні заклади освіти (знизився на 13,6 %) та публікацією анонсів та протоколів засідань громадської комісії з житлових питань (зменшився на 11 %).

Transparent cities додала рекомендації, які допоможуть містам підвищити прозорість і сприятимуть євроінтеграції України:

  • транслювати або оприлюднювати протягом 24 годин записи засідань міської ради, виконавчого комітету та постійних комісій;
  • включати містян до складу консультативно-дорадчих органів (Ради з питань ВПО, комісій щодо розгляду заяв про надання компенсації за знищене майно та громадських комісій щодо житлових питань);
  • оприлюднювати переліки осіб, яких призначили на посади поза конкурсом;
  • актуалізувати переліки споруд, призначених для укриття населення;
  • забезпечувати прозорий облік та управління комунальним майном і землею, а також отриманою гуманітарною допомогою;
  • уникати обмеження доступу до наборів даних (якщо інакше не вимагається чинними нормативно-правовими актами), забезпечувати їх машиночитність.

Згідно з дослідженням Transparency International, у майбутній відбудові українці більше бояться корупції, ніж повторення війни. 

Інфографіка: Transparent cities

Читайте також
#MakeRussiaPay. Центр громадянських свобод і Центр протидії корупції закликали підписати петицію про конфіскацію російських активів
Україна покращила показники за Індексом сприйняття корупції, піднявшись у рейтингу зі 116-го на 104-е місце
Transparency International розкритикувала пропозицію прирівняти корупцію до держзради
У майбутній відбудові українці більше бояться корупції, ніж повторення війни, — дослідження Transparency International
Центр протидії корупції та «Автомайдан» дослідили та передали інформацію до Мін'юсту про конфісковані активи російського олігарха Дерипаски
Україна — 116-та з-поміж 180 країн в Індексі сприйняття корупції
Корупція у час війни: продаж водійських прав, псевдоліки, фіктивне оцінювання нерухомості. Як із цим бореться громадськість?
Дарина Каленюк, Центр протидії корупції: «Я сказала Блінкену, що більше не вірю в боротьбу з корупцією»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
Долучитись
Теги по теме
Коррупция исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом