19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Супутники Ілона Маска можуть послабити магнітне поле Землі
Супутники Ілона Маска можуть послабити магнітне поле Землі

Супутники Ілона Маска можуть послабити магнітне поле Землі

У міру стрімкого зростання комерційної космічної індустрії вчені дедалі частіше б'ють на сполох. Цього разу фізика-плазмолог і колишній науковий співробітник ВПС США Сьєрра Солтер у своєму есе попередила про потенційно катастрофічні наслідки масового спалювання супутників, що відпрацювали свій термін, в атмосфері Землі.

Компанії на зразок SpaceX Ілона Маска та Amazon Джеффа Безоса запустили тисячі апаратів для створення глобальних мереж супутникового інтернету. Десятки тисяч нових супутників мають приєднатися до них найближчими роками на тлі буму приватних космічних стартапів.

Однак коли застарілі супутники згоряють при вході в щільні шари атмосфери, в іоносфері Землі, її захисній плазмовій оболонці осідають гігантські обсяги металевого пилу та частинок. Солтер підрахувала, що кількість цих забруднень щорічно може досягати маси Ейфелевої вежі.

«Вивчивши проблему протягом року, я не сумніваюся, що масштаби цього забруднення порушать наше тендітне плазмове оточення так чи інакше», - пише Солтер у своїй статті, яка ще поки не пройшла рецензування.

На її думку, частинки алюмінію та інших металів можуть пробити нові дірки в озоновому шарі планети, зазнавши людей небезпечного випромінювання. Крім того, шар космічного сміття здатний замкнути або відхилити магнітне поле, яке захищає Землю.

«Земля - ​​це магнітна куля, яку ми оточуємо металевим сміттям, що швидко рухається», - застерігає Солтер. "Великі гроші в комерційних космічних проектах можуть завадити нам обговорити цю потенційну кризу", - додає вона.

Робота дослідниці заснована на моделюванні, її висновки поки що не отримали схвалення наукової спільноти. Тим не менш, вона порушує важливі питання про екологічні ризики безконтрольного освоєння космосу приватними гігантами, які рухаються лише жагою до прибутку.

Вчені закликають до глибшого вивчення впливу космічного сміття на унікальне середовище, яке захищає життя на Землі. Чи варта гра свічок, ставить питання Солтер, якщо експансія в космос може наразити на небезпеку саме існування людства?

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны