МАГАТЕ заявило про цілісність ядерних об’єктів Ірану після атаки Ізраїлю
МАГАТЕ заявило про цілісність ядерних об’єктів Ірану після атаки Ізраїлю

МАГАТЕ заявило про цілісність ядерних об’єктів Ірану після атаки Ізраїлю

МАГАТЕ заявило про цілісність ядерних об’єктів Ірану після атаки Ізраїлю

Імовірно, ціллю була військова авіабаза неподалік.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що ядерні об'єкти Ірану не зазнали шкоди під час атаки Ізраїлю на Іран вранці 19 квітня.

Агентство заявило в Х, що продовжує дуже уважно стежити за ситуацією та закликає до крайньої стриманості усіх сторін, наголошуючи, що «ядерні об’єкти ніколи не повинні бути ціллю у військових конфліктах».

Вибухи пролунали вранці поблизу Ісфахана, який пов’язують із ядерною програмою країни. Однак майже відразу після атаки державне телебачення Ірану заявило, що всі атомні об'єкти в цьому районі в безпеці.

Іранський завод  із збагачення урану  розташований в Натанзі, у провінції Ісфахан. Об’єкт в Ісфахані почали будувати в 1999 році, він експлуатує три невеликі дослідницькі реактори, поставлені Китаєм, а також займається виробництвом палива та іншими видами діяльності для цивільної ядерної програми Ірану.

Водночас в Ісфахані також розташована велика іранська авіабаза, на якій зберігається іранський парк F-14 Tomcat американського виробництва.

На разі достеменно не відомо, яких уражень завдав Ізраїль Ірану.  Офіційно Ізраїль про операцію не повідомляє, а Тегеран применшує наслідки і подає це як звичайний інцидент.

У п’ятницю вранці, 19 квітня, Ізраїль завдав удару у відповідь по Ірану за атаку останнього в ніч на 15 квітня.  Атаку підтвердили у США, зазначивши, що Ізраїль попередив адміністрацію президента США напередодні, що удар відбудеться протягом наступних 24-48 годин.

Удар Ізраїлю є помстою за авіаатаку Ірану в ніч на 15 квітня, коли близько 300 ракет і безпілотників націлились на Ізраїль. Іран позиціонував атаку як відплату за удар Ізраїлю по будівлі іранського консульства в Дамаску 1 квітня та назвав її успішною, однак пригрозив новими ударами по Ізраїлю, якщо той  нападатиме на його «інтереси, активи чи людей».

Тегеран, як і обіцяв, помстився Ізраїлю за загибель своїх генералів. І зробив це не руками своїх маріонеток — хуситів, сирійців чи бойовиків “Хезболли”, а атакувавши Ізраїльську державу безпілотниками та ракетами безпосередньо зі своєї території. Яку відповідь дадуть ізраїльтяни на цей удар? Про те, що буде далі, — в статті Олексія Їжака “Іран атакував ракетами Ізраїль. Чи розпочнеться на Близькому Сході нова війна?”.

Источник материала
Поделиться сюжетом