"Велика сімка" виступила із заявою щодо заморожених активів РФ
"Велика сімка" виступила із заявою щодо заморожених активів РФ

"Велика сімка" виступила із заявою щодо заморожених активів РФ

Міністри закордонних справ країн-членів "Великої сімки" (Італії, Німеччини, Великої Британії, США, Канади, Франції і Японії) заявили, що продовжить вивчати шляхи використання заморожених активів Російської Федерації для надання допомоги Україні.

Про це йдеться у комюніке глав МЗС G7 за підсумками зустрічі на острові Капрі (Італія). Міністри наголосили, що Росія повинна заплатити за завдані Україні руйнування і спустошення. "Ми засуджуємо нещодавні російські удари ракетами і дронами по енергетичній інфраструктурі і містам в Україні. Ми налаштовані забезпечити повну відповідальність і ми підтримуємо Україну в отриманні компенсації за втрати, травми і руйнування, спричинені в результаті російської агресії", - йдеться у комюніке.

При цьому, глави МЗС привітали запуск роботи Реєстру збитків, завданих внаслідок російської агресії проти України. "Суверенні активи Росії у наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими до того часу, поки Росія не припинить свою агресію і виплатить за завдану шкоду", - йдеться у повідомленні.

Також міністри привітали схвалення Євросоюзом правових актів стосовно надприбутків приватних суб'єктів. Ці кошти надходять безпосередньо від заморожених російських суверенних активів. Глави МЗС висловлюють підтримку у цьому питанні з огляду на пошук шляхів максимізації вигоди для України, що може бути отримана від цих прибутків.

"Ми продовжимо вивчати усі можливі шляхи надання Україні допомоги для отримання відшкодування з боку Росії в узгодженні з нашими відповідними правовими системами і міжнародним правом. На прохання лідерів, ми продовжимо нашу роботу і консультування перед самітом в Апулії щодо усіх можливих шляхів і здійсненних варіантів, за допомогою яких знерухомлені російські суверенні активи можуть бути використані на підтримку України", - наголошується у комюніке.

Окремо глави МЗС "Великої сімки" висловили рішучість відносно посилення спроможності протиповітряної оборони України з метою збереження життів і захисту критичної інфраструктури.

Також з цієї метою вони співпрацюватимуть з партнерами. "Разом з міжнародними партнерами ми налаштовані продовжувати надавати військову, фінансову, політичну, гуманітарну, економічну підтримку і підтримку для розвитку України та її народу", - сказано у комюніке.

Заморожені активи РФ: останні новини

Як повідомляв УНІАН, у березні віце-президент Європейської комісії Жозеп Боррель пропонував спрямувати надприбутки із заморожених активів на закупівлю зброї для України. 

Президент Європейської Ради Шарль Мішель сказав, що Європейський Союз не боїться реакції Москви в цьому питанні.

Источник материала
Поделиться сюжетом