Як Найєм та Кубраков енергетику меморандумами захищали: обіцянки не допомогли, а від ТЕС відхрестились
Як Найєм та Кубраков енергетику меморандумами захищали: обіцянки не допомогли, а від ТЕС відхрестились

Як Найєм та Кубраков енергетику меморандумами захищали: обіцянки не допомогли, а від ТЕС відхрестились

Український уряд провалив захист енергетичних об'єктів, попри рішення РНБО та чітку вказівку від президента. Знищені ТЕС, як видно з заяв, мали лише перший рівень захисту, який не здатен допомогти навіть від ударів дронів, не кажучи вже про ракети. Олександр Кубраков, очільник міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, місяцями розповідав про захист, аналогів якому не існує. Підписував меморандуми з сотнями компаній, урядами, фінансовими організаціями, хвалився досягненнями. Проте політик жодного разу не вказав на проблеми в реалізації рішення РНБО.

Тільки після знищення Росією кількох ТЕС з'ясувалось, що на захист від ракет уряд коштів не виділив, а захищати теплову генерацію спеціально створене агентство і не збиралось, бо це не входить у його компетенцію.

Про те, як змінились заяви політика і хто має відповісти за зрив організації захисту енергетичних об'єктів, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Про проблеми заговорили тільки тоді, коли вони стали очевидними. Завдання президента провалили

У жовтні минулого року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким Кабмін зобов'язали захистити енергетичні об'єкти. Спеціально для цього створили Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури, яке очолив Мустафа Найєм. Захистом також зайнявся міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Впродовж місяців і Найєм, і Кубраков заявляли про "захист, аналогів якому немає", про "історичний проєкт". Багато розповідали про три рівні захисту: перший – від уламків, другий – від дронів, третій – від ракет.

"Для нас це найбільш важливий проєкт, оскільки, згідно з розрахунками, він зможе захистити від найбільших загроз – як-от "Кинджали" або "Іскандери". Усі рішення розроблено й узгоджено з Генеральним штабом. Частина з них уже готова", – заявляв Найєм у грудні 2023-го.

Про три рівні захисту розповідав і Кубраков. "Посилення захисту енергетичних об'єктів було серед пріоритетів 2023 року. Ми почали споруджувати три рівні захисту – від уламків, від дронів та від ракет. І в нас є вже підтверджені свідчення, що другий рівень захисту нам допоміг пройти цю зиму", – казав Кубраков.

Ані Кубраков, ані Найєм до нещодавніх руйнівних російських атак жодного разу не озвучили проблеми з облаштуванням захисних споруд. Кошти на третій рівень захисту в Кабміні не виділили, захистом ТЕС уряд взагалі не займався. Однак усе це стало відомо тільки після того, як росіяни знищили дві ТЕС і ще кілька вдало атакували. Здається, про відсутність дієвого захисту станцій добре знав тільки ворог, тоді як українців та міжнародних партнерів щонайменше публічно заспокоювали розповідями про захист, аналогів якому немає.

СEO холдингу MS Capital Максим Шкіль заявив, що питання захисту не було пріоритетним для Мінфіну. Мовляв, президент поставив завдання ще в жовтні 2022-го, "Автострада" проінвестувала понад 100 млн доларів у матеріали і виробничі потужності, однак на цьому все зупинилось.

Третій рівень захисту не забезпечили, бо на це не виділили кошти. "Ми звертались із листами до Кабінету міністрів щодо виділення фінансування, але жодної реакції нема. З цими проблемами, мільярдними кредитами та боргами ми залишились віч-на-віч. Припускаю, що розрахунок був такий, що обстрілів не буде і, може, якось воно пройде", – додав підприємець.

"Росія знищила майже всю теплову генерацію", – заявив Володимир Зеленський 18 квітня. Виявилось, що ТЕС взагалі урядовці не захищали. "За замовчуванням це відповідальність власників обʼєктів – приватних та державних компаній. Таких як, наприклад, "Центренерго", ДТЕК та інші", – заявив Найєм.

Тобто цілу галузь енергетики, критичні об'єкти інфраструктури мали захищати силами держави та приватних підприємців – власників ТЕС. І, звісно, грошей у них на це не було і бути не могло, бо такий захист не передбачений тарифами.

"Ми працюємо над захистом лише розподільчих підстанцій "Укренерго". Це 22 найбільш критичні підстанції основної мережі компанії у 14 областях, з напругою 750 та 330 кВ. Наша команда є замовником робіт з будівництва споруджень другого та третього рівнів захисту – від дронів та ракет. Це не закрита інформація. Проєктна документація в частині типів захисних споруд та характеру інженерного обладнання погоджується Генеральним штабом Збройних сил України, ДСНС та НЕК "Укренерго", – заявив Найєм.

І, звісно ж, власники не змогли забезпечити захист. У "Центренерго" заявляли про виконання робіт з облаштування захисту на Трипільській ТЕС на 100% та Зміївській на 70% лише від уламків (за методологією агентства, це перший рівень захисту). Такий захист не може захистити навіть від прямого влучення дрона. ТЕС же було зруйновано ракетами.

Кубраков підписав десятки меморандумів з урядами та сотнями компаній. Але меморандумами енергетику не захистити

Замість пошуку коштів для захисту енергетики чи щонайменше спроб публічно озвучити проблеми політик провів десятки зустрічей і підписав численні меморандуми. Якби замість папірців кожен підписант надавав допомогу на укріплення об'єктів енергетики, це хоча б частково допомогло захистити теплогенерацію.

Кубраков тільки за останні місяці підписав меморандум про взаєморозуміння з найбільшою міжнародною організацією у сфері будівельного консультування, меморандум про співпрацю з Тимчасово повіреним у справах Швейцарії в Україні Андреасом Хубером, меморандум про взаєморозуміння з USAID ПЕБ, меморандум з близько 600 компаній про намір сприяти відновленню України, окремий меморандум підписали з корейським бізнесом. А ще – з Великою Британією та Європейським інвестбанком

Меморандуми не передбачають чітких зобов'язань і є радше декларативними документами. Під час більшості зустрічей були обговорення, зокрема й захисту енергетики. Однак жодного разу політики публічно не звернулись по фінансову допомогу, не вказали на проблеми із захистом.

В умовах повномасштабної війни помилки урядовців, погано виконана робота, саботаж можуть призвести до багатомільярдних втрат. Якщо уряд не зміг знайти мільярди для дієвого захисту енергооб'єктів, доведеться шукати десятки мільярдів для імпорту електроенергії, будівництва нових станцій і відновлення того, що було значно пошкоджено. Урядовці мають відповісти: хто несе відповідальність за захист ТЕС, що було зроблено для пошуку коштів на третій рівень захисту і чому про проблеми почали казати тільки після знищення значної частини теплогенерації?

Источник материала
Поделиться сюжетом