Зірка світового кіно Віра Холодна: "полтавська галушечка", яка встигла за 25 років зробити стільки, скільки інші не встигають і за сто
Зірка світового кіно Віра Холодна: "полтавська галушечка", яка встигла за 25 років зробити стільки, скільки інші не встигають і за сто

Зірка світового кіно Віра Холодна: "полтавська галушечка", яка встигла за 25 років зробити стільки, скільки інші не встигають і за сто

Життя Віри Холодної було коротким, але красивим і яскравим. Незважаючи на те, що їй було відпущено всього 25 років, вона зробила стільки, скільки інші не встигають і за сто. І дві найвищі точки її життєвої синусоїди – народження та смерть – пов'язані з Україною: вона народилася у Полтаві та пішла з життя в Одесі.

"Полтавська галушечка"

Віра Холодна – уроджена Левченко – з'явилася на світ у серпні 1893 року у Полтаві у сім'ї шкільного вчителя словесності Василя Андрійовича та випускниці Олександро-Маріїнського інституту шляхетних дівчат Катерини Сергіївни Левченко, у дівочості – Слєпцової. Віра була старшою дитиною, після неї народилися дві молодші сестри – Надя та Соня. У сім'ї за корпулентність фігури її люблячи називали "галушечкою" – на честь страви, яку дуже люблять на Полтавщині. Вірочці довелося рано залишити свою батьківщину: коли дівчинці було всього 2 роки від народження, у Москві помер її дідусь і бабуся наполягла на тому, щоб сім'ї переїхала до неї. Доводи вона навела найпереконливіші: бабуся була заможною і обіцяла подбати про бідних родичів. Батьки Вірочки вагалися, але врешті-решт матеріальні міркування переважили – сім'я залишила рідну для дівчинки Полтаву, але, як виявилося згодом, в Україну ще треба було повернутися.

Балет чи театр?

Вірочці було 10 років, коли класу, в якому вона навчалася, влаштували культпохід до театру. Враження від вистави були такими яскравими та незабутніми, що Віра захопилася балетом. Вона вмовила батьків віддати її до балетного училища при Великому театрі, де провчилася рік. Але тут втрутилася бабуся, яка вважала, що таке заняття для дівчинки із пристойної родини є "непристойним". Віра змушена була скоритися, але її творча енергія вимагала виходу, і вона сублімувала її, граючи на сцені в самодіяльності – у гімназії, де вона навчалася, був свій драмгурток. Тяга до драматичного мистецтва посилилася після того, як Вірі пощастило побачити на сцені велику тезку – Віру Комісаржевську, на яку вона з тих пір мріяла бути схожою.

Як Віра Левченко стала Вірою Холодною

1905 року Віра втратила батька, якого дуже любила, – Василь Андрійович, опора всієї родини, помер від пневмонії. Але, як відомо, святе місце порожнім не буває: на випускному гімназійному балу 17-річна Віра Левченко познайомилася з молодим юристом та автогонщиком Володимиром Холодним, одразу вискочила за нього заміж і офіційно взяла його прізвище, яке багато хто помилково вважає псевдонімом. Життя з Володимиром захопило дівчину запаморочливими подіями – автомобільними перегонами, в них вона брала участь разом із ним і навіть одного разу потрапила в аварію – на щастя, без серйозних наслідків; відвідуванням клубів та літературних кафе, в яких чоловік знайомив її з художниками та поетами, яких знав особисто. Здавалося, такому галасливому і бурхливому проведенню часу не буде кінця, але Перша світова війна внесла в нього свої корективи.

Провальний дебют...

Холодний пішов добровольцем на фронт, а його молода красуня дружина залишилася одна практично без засобів для існування. Їй потрібна була хоч якась робота, і тут дуже до речі зустрівся їй знаменитий шансоньє Олександр Вертинський, який привіз Вірі листа від свого товариша по службі – її чоловіка. Він запропонував Вірі втілити у життя її давню мрію – спробувати себе на акторській ниві. Вона не відразу зважилася відповісти йому згодою – їй здавалося, що вона не впорається, але потім таки наважилася. Вертинський, використовуючи зв'язки, привіз Віру на кінофабрику і представив її керівництву. Дебют Холодної на кіноекрані – епізодична роль екранізації "Анни Кареніної" режисера Володимира Гардіна – виявився провальним. Віра нічого не вміла – тільки повертала голову і закочувала очі, але це в неї вийшло погано. Вердикт виніс директор кіностудії, який сказав, що йому потрібна не симпатична мордочка, а професійна актриса.

…і грандіозний успіх

Ситуацію врятував Євген Бауер – кінорежисер, котрий не побоявся довірити їй головну роль. Він не навчив Холодну грати, але під його керівництвом вона "видавала" потрібні емоції – сміх, сльози, розпач із заламуванням рук, апатію, а Бауер "перебивав" ці кадри гарними картинами інтер'єрів та природи. Перший фільм за участю Холодної, що побачив світ, – "Полум'я неба", що розповідає про гріховне кохання вдови та сина покійного чоловіка, що гинуть у фіналі від удару блискавки, – справив неймовірний фурор, одразу зробивши Холодну знаменитою. З того часу браку роботи у неї не було – фільми за її участю виходили один за одним.

Земна "королева екрану"

За п'ять років Віра Холодна знялася у більш ніж 40 фільмах, про сюжети яких говорять їхні назви: "Місячна красуня", "Міражі", "Мовчи, сум… мовчи", "Стерзані душі", "Забудь про камін, у ньому погасли вогні", "Жінка, яка винайшла кохання". Глядачі обожнювали її. Її вбрання та макіяж копіювали, її стиль поведінки наслідували. Титул "королеви екрану", який, за словами Вертинського, придумав саме він, Холодна носила з рідкісною в кіношному середовищі гідністю. При цьому вона залишалася вірною і люблячою дружиною: дізнавшись, що її чоловік тяжко поранений, кинула все і поїхала до прифронтового шпиталю – виходжувати його. І кажуть, що без її турботи – насамперед моральної – Холодний би не вижив. Пологи дочки Женечки були настільки важкими, що лікарі на довгий час заборонили актрисі думати про другу дитину, і тоді вони з Володимиром удочерили Нонну – на їх погляд, сім'я з однією дитиною не була ні міцною, ні щасливою.

Квиток в один кінець

Революція 1917 року змінила життя країни, але до Холодної радянська влада благоволила – вона продовжувала зніматися. Влітку 1918 року знімальна група картини, в якій грала Віра Холодна, відправилася до Одеси – там планувалися натурні зйомки. Ніхто тоді не міг передбачити, що назад багато кінематографістів повернутися вже не зможуть. Фронти громадянської війни відрізали південь України від північних територій, у самій Одесі влада змінювалася чи не щомісяця, але кінематографісти, які вважали, що вони поза політикою, продовжували працювати. Віра, яка довгий час не знала, що її чоловіка Володимира вже немає в живих – його розстріляли більшовики, – була найяскравішою та найзагадковішою фігурою в Південній Пальмірі того часу. Їй приписували романи з найвідомішими одеситами того часу – губернатором Гришиним-Алмазовим, головою французької секретної служби в Україні Емілем Енно, співаком Леонідом Утьосовим та бандитом Мішкою Япончиком, але фактів, які б підтверджували це, не існує.

"Ваші пальці пахнуть ладаном"

Олександр Вертинський присвятив Вірі Холодній кілька своїх творів, включаючи знамениту пісню "Ваші пальці пахнуть ладаном", яка злякала і засмутила актрису – вона вважала її поганим пророцтвом, що обіцяє швидку смерть. Вертинський намагався її заспокоїти, заперечуючи негативний характер свого творіння, і навіть на вимогу Холодної зняв свою посвяту їй, але ситуацію це не врятувало – пісня справді принесла лихо.

8 лютого 1919 року актриса взяла участь у благодійному концерті. На вулиці стояла люта стужа, у графинах та склянках замерзала вода, зал не опалювався, і глядачі сиділи у верхньому одязі, а актори виходили на сцену у легких сукнях та костюмах. Після виступу Холодну почало лихоманити, того ж вечора вона злягла з "іспанським" грипом. Через тиждень, 16 лютого, актриса, яку – через брак ліків – лікували аспірином та камфорою, померла. Їй було лише 25 років… Холодну ховала вся Одеса, оператор її кіногрупи знімав процесію на плівку – фільм, який став останнім у її кар'єрі, вийшов на екрани за місяць і знову зібрав повні зали.

Збереглося всього 8 фільмів

Найвідомішу актрису німого кіно поховали в Одесі, але до наших днів її могила на Першому християнському цвинтарі, який згодом перетворився на парк, не збереглася. Але у місті є також площа Віри Холодної, а в її рідній Полтаві – провулок. З більш ніж чотирьох десятків її фільмів збереглися лише вісім, але й за ними можна судити про її красу та талант.

Источник материала
Поделиться сюжетом