Харків хочуть занурити в тишу: експерт пояснив ціль нанесення удару по телевежі
Харків хочуть занурити в тишу: експерт пояснив ціль нанесення удару по телевежі

Харків хочуть занурити в тишу: експерт пояснив ціль нанесення удару по телевежі

Ворог прагне підготувати місто до введення до "санітарної зони".

Російські війська завдали удару по телевізійній вежі Харкова. У соціальній мережі з’явилося відео, як верхня частина споруди, після ураження, падає вниз.

ТСН.ua поцікавився у військового експерта, яку ціль такими діями переслідує ворог і чи означає це, що росіяни планують захопити місто, а для цього хочуть позбавити мешканців доступу до інформації.

Створюють "санітарну зону"

Військовий експерт Ігор Романенко розповідає, що нещодавно російський міністр МЗС Сергій Лавров зробив заяву, мовляв, Харків має увійти у так звану "санітарну зону".

"Заява сама по собі дуже цинічна, але Лавров натякнув, що перед тим, як ввести Харків до "санітарної зони", його для цього потрібно підготувати, тобто фактично знищити. Тож росіяни виконують свій план. Вони поступово знищують постачання у місті електроенергії, води, тепла. Тепер вирішили повоювати на інформаційному фронті – позбавивши мешканців української інформації. Точніше, вони хочуть ввести інформаційну тишу у Харкові та обірвати зв'язок з Україною", – розповів ТСН.ua Ігор Романенко, військовий експерт, генерал-лейтенант у відставці та заступник начальника Генштабу (2006-2010 рр).

Як протидіяти ворогу?

Експерт переконує, що єдиний вихід з цієї ситуації – завдавати потужні удари у відповідь тією зброєю, яка є у нас у наявності.

"Тут є один нюанс – союзники надають нам зброю, але з умовою, що її не можна застосовувати по території РФ. Тому потрібно відбиватися тим, що є. У той же час, великі сподівання на отримання F-16. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що авіацію ми можемо застосовувати і на території Росії, бо нам потрібно боротися з КАБами, які окупанти запускають по Харкову саме зі своєї території. Також, як протидію КАБам, можна застосовувати комплекси дальньої дії – Patriot чи наші С-200", – зазначає Ігор Романенко.

Били ракетою з наведенням

Він додає, що уразити телевізійну вежу Харкова ворог міг за допомогою ракети з наведенням.

"Ця ракета, скоріш за все, була з наведенням, тобто з камерою. Удар завдавався прицільно. Засіб ураження мають визначити фахівці, але він був обладнаний приборами точного наведення на кінцевому етапі польоту ракети для ураження конструкції телевежі", – підсумовує Ігор Романенко.

Що кажуть у Держспецзв’язку

Внаслідок атаки росіян на телевізійну вежу в Харкові було частково пошкоджено її конструкцію. За попередніми даними Харківської обласної прокуратури удар було здійснено ракетою Х-59.

За наявною на цей момент інформацією постраждалих чи загиблих немає. 

Наразі тимчасово відсутня трансляція телевізійного сигналу, тривають роботи з відновлення мовлення. Водночас трансляція низки радіостанцій у FM-діапазоні продовжується.

"На час ремонтних робіт жителі Харкова та області, які залишилися без цифрового телебачення, можуть отримувати інформацію з ефіру місцевих радіостанцій, користуватися кабельним або онлайн-телебаченням, або отримувати сигнал ТБ через супутникові приймачі", – повідомляють у пресслужбі Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

  • У Харкові пролунали вибухи: окупанти цілили по обʼєкту інфраструктури – Терехов
  • "Росія готує ще одну спробу атаки на Харків": експерт назвав ознаки, і що ворогу треба для цього
  • У Росії відкрито заявили про плани захопити Харків: аналітики оцінили загрозу
Источник материала
Поделиться сюжетом