12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Крихітний суперхижак виє на Місяць перед убивством і не боїться отрути скорпіона: що це таке
Крихітний суперхижак виє на Місяць перед убивством і не боїться отрути скорпіона: що це таке

Крихітний суперхижак виє на Місяць перед убивством і не боїться отрути скорпіона: що це таке

На планеті мешкає дивна і дуже небезпечна мініатюрна істота зі звичками вовків і скорпіона.

Земля є домівкою для мільйонів істот і деякі з них не втомлюються дивувати вчених. Наприклад, на південному заході США і північному заході Мексики мешкає крихітний суперхижак, що виє на Місяць, перш ніж убити, і це зовсім не вовк, пише Live Science.

Йдеться про південну мишу-коника, також відому як миша-скорпіон (Onychomys torridus). Ці дивовижні хижаки мають вельми мініатюрні розміри й харчуються комахами, іншими гризунами, деякими рослинами та навіть скорпіонами. Дослідники зазначають, що південна миша-коник є хижаком, який значною мірою не сприйнятливий до отрути скорпіонів, а ще ці тварини виють на Місяць, перш ніж вбити, немов крихітні вовки.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Вчені виявили, цей вид мишей є надзвичайно агресивним хижаком, який атакує майже все, що зустрінеться на його шляху, навіть якщо ця тварина значно перевершує його розмірами. Коли їжі особливо не вистачає, ці тварини також можуть вдатися до канібалізму.

Відомо, що південна миша-коник переслідує свою здобич, а потім хапає її та вбиває укусом у голову. Однією з улюблених жертв цього виду є аризонський деревний скорпіон (Centruroidesculpturatus), чия отрута є достатньо сильною, щоб вбити людину, проте не є небезпечною для гризунів.

Дослідники вже встановили, що південна миша-коник навчилася знижувати дії отрути, вимикаючи хімічний канал, який передає больовий сигнал у мозок. У такий спосіб тварини майже не відчувають болю, проте вчені все ще губляться в здогадах, намагаючись зрозуміти, чому токсин не є небезпечним для них. Іноді хижаки використовують іншу стратегію в полюванні на скорпіонів: вони просто відкушують їм хвіст, позбавивши можливості захищатися і жалити.

Не менш дивовижним видається і те, що південна миша-коник виє на місяць: вона встає на задні лапи, підіймає ніс у повітря і видає пронизливий крик, який чути навіть на відстані близько 100 метрів. У попередньому дослідженні 2017 року вчені виявили, що гризуни виробляють свої вокалізації так само як люди говорять, а вовки виють — видають звуки завдяки створенню вібрації тканин, спричиненої потоком повітря.

Дослідники досі не знають, навіщо саме вони кричать, але припускають, що це пов'язано з тим, що таким чином суперхижаки позначають свою територію. Південна коникова миша дуже агресивна і здебільшого веде поодинокий спосіб життя — хоча представники цього виду можуть жити парами самець і самка, це часто закінчується тим, що один вбиває іншого.

Раніше Фокус писав про те, що армія величезних жаб-канібалів захоплює США: влада закликає вбивати їх на місці.

Теги по теме
ученые исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом