19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зміна клімату зробить підводні човни Росії та НАТО невидимими: як це станеться
Зміна клімату зробить підводні човни Росії та НАТО невидимими: як це станеться

Зміна клімату зробить підводні човни Росії та НАТО невидимими: як це станеться

Дослідники вважають, що глобальне потепління може зробити роботу сонарів менш ефективною.

Через зміну клімату підводні човни в деяких регіонах океану можуть стати невидимими, пише New Scientist.

Технологія сонара має вирішальне значення у відстеженні підводних човнів із балістичними ракетами. Такі підводні човни можуть місяцями залишатися під товщею океану, перш ніж почнуть запускати ракети, у крайньому разі — ракети з ядерними боєголовками. Підводні човни також можуть брати участь в атаках на надводні кораблі у військових сценаріях, таких як Тихоокеанський конфлікт, що назріває, між США і Китаєм.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

"Наше дослідження демонструє, що зміна клімату може негативно вплинути на діяльність військово-морських сил", — каже автор роботи зі Швейцарського федерального технологічного інституту в Цюріху Мауро Джиллі.

Вчений разом зі своєю командою створив модель того, як передача звуку спотвориться в глибоководних регіонах Атлантичного і Тихого океану через зміну клімату.

Основна проблема полягає в підвищенні температури поверхні моря і солоності води, які можуть сповільнювати швидкість і поширення звуку під водою. Саме ці фактори визначають ефективність роботи гідролокаторів.

Вчені порівняли середні значення цих показників за 30 років у період з 1970 по 1999 роки, а також склали прогноз на 2070-2099 роки. Аналіз ґрунтувався на найгіршому сценарії, складеному Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату.

Дані показали, що ефективність виявлення підводних човнів значно знизиться в середніх широтах східної частини Північної Атлантики одразу за Біскайською затокою і в Гренландському морі. Саме ці регіони найчастіше використовують підводні човни Росії і НАТО.

Згідно з підрахунками команди, на глибині від 200 до 300 метрів максимальна дальність виявлення гідролокатора скоротиться з наявних 35-60 км до 20 і менше кілометрів.

У західній частині Тихого океану дальність виявлення підводних човнів скоротиться не так сильно і незначно впаде у Філіппінському морі. Водночас дальність виявлення збільшиться у водах Японського моря. Це може ще більше полегшити виявлення північнокорейських підводних човнів, які, крім усього іншого, обладнані менш передовими технологіями. Вони перебувають на відносно невеликих глибинах, але все ж можуть нести ракети з ядерною зброєю.

Щоправда, вчені наголошують, що негативний вплив зміни клімату на роботу сонарів може бути компенсований технологічним прогресом. Експерт Брайан Кларк з Інституту Гудзона зазначає, що Китай і Росія інвестують у свої власні версії системи виявлення підводних човнів ВМС США, частиною якої є розміщення гідроакустичних решіток на морському дні. Такі решітки розміщуються в районах, де з найбільшою ймовірністю будуть переміщатися підводні човни.

"Зміни клімату не повинні сильно вплинути на такі системи виявлення, тому що вони знаходяться на великій глибині і виявляють об'єкти на невеликій відстані. Ви розміщуєте датчики там, де має пройти підводний човен, а не намагаєтеся виявити його на великій відстані", — підсумував Кларк.

Нагадаємо, трясти в літаках буде втричі сильніше через зміну клімату. Невидима форма турбулентності, яка називається турбулентністю ясного неба, утворюється зараз на 15 відсотків сильніше, ніж у 1970-х роках.

Источник материала
Поделиться сюжетом