19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Пожирачі матерії роблять масивні галактики мертвими: що з'ясували астрономи
Пожирачі матерії роблять масивні галактики мертвими: що з'ясували астрономи

Пожирачі матерії роблять масивні галактики мертвими: що з'ясували астрономи

Учені підтвердили теорію про те, що чорні діри негативно впливають на еволюцію рідних галактик.

Автори нового дослідження, опублікованого в журналі Nature, за допомогою космічного телескопа Вебб змогли вперше підтвердити теорію про те, що активні чорні діри швидко припиняють появу нових зірок у масивних галактиках завдяки викидам енергії та матерії з дисків, що їх оточують, пише Phys.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Деякі масивні галактики мають активні ядра, тобто в їхніх центрах знаходяться надмасивні чорні діри, які дуже швидко поглинають навколишню матерію. Частина цієї матерії разом із випромінюванням відлітає назад у космос з аккреційних дисків, що оточують чорні діри. Передбачалося, що найактивніші чорні діри можуть за допомогою своїх викидів швидко видалити газ із галактики, необхідний для утворення нових зірок. Таким чином галактики, в яких припиняється процес зореутворення, стають мертвими.

Нові спостереження за галактикою, розташованою за 10 млрд світлових років, дали змогу вперше напряму підтвердити факт видалення великої кількості газу з галактики внаслідок діяльності чорної діри.

Галактики, в яких формуються нові зірки, продовжують змінюватися та еволюціонувати, але мертві галактики стають статичними, і їхня еволюція припиняється. Хоча ще багато чого астрономи не знають про особливості еволюцій галактик, нове дослідження надає прямі докази участі чорної діри в еволюційному процесі галактики.

За словами вчених, викиди чорної діри провокують швидкий відтік газу, необхідного для створення нових зірок і цей процес відбувається швидше, ніж молекулярні газові хмари встигають стиснутися в нові зірки.

Учені виявили, що понад 90% галактичного вітру складається з нейтрального газу, а тому його практично не бачили під час минулих досліджень. Досі астрономи спостерігали тільки теплий іонізований газ, але телескоп Вебб дозволив побачити і холодний нейтральний газ.

Як уже писав Фокус, дзеркала в космосі допоможуть збільшити виробництво чистої енергії на Землі. Американська компанія готує до запуску прототип орбітального дзеркала, яке буде відбивати сонячне світло на сонячні електростанції навіть у темний час доби.

Також Фокус писав про те, що вчені змогли реконструювати процес виникнення спалахів випромінювання, які виникають навколо чорної діри в центрі Чумацького Шляху.

Нагадуємо, що посадковий апарат SLIM, який здійснив посадку на Місяці ще в січні і мав працювати там короткий час, досі живий і продовжує надсилати донині на Землю. Японський модуль уже вкотре здивував учених, коли зміг пережити вже третю за рахунком місячну морозну ніч, як уже писав Фокус.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом