5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Потепління Арктики зменшує рівень пилу в деяких частинах планети
Потепління Арктики зменшує рівень пилу в деяких частинах планети

Потепління Арктики зменшує рівень пилу в деяких частинах планети

Зміна клімату є глобальним явищем, але його вплив відчувається на дуже локальному рівні. Взяти, наприклад, пил. Пил може мати величезний вплив на місцеву якість повітря, продовольчу безпеку, енергопостачання та здоров’я населення. Проте мало відомо про те, як глобальна зміна клімату впливає на рівень пилу.

Попередні дослідження показали, що рівень пилу фактично зменшується по всій Індії, особливо на півночі Індії, узбережжі Перської затоки та більшій частині Близького Сходу, але причина залишається неясною. Дослідники Гарвардської школи інженерії та прикладних наук імені Джона А. Полсона (SEAS) працюють над тим, щоб зрозуміти, як глобальна зміна клімату впливає на рівень пилу в регіоні.

У статті, опублікованій у Proceedings of the National Academy of Sciences, група дослідників на чолі з Майклом Б. МакЕлроєм, професором дослідження навколишнього середовища Гілберта Батлера в SEAS, виявила, що зменшення пилу можна пояснити набагато швидшим потеплінням Арктики. ніж решта планети, явище, відоме як арктичне посилення.

Цей процес дестабілізує реактивний потік і змінює траєкторію штормів і вітру над основними джерелами пилу в Західній і Південній Азії, а саме на Аравійському півострові та в пустелі Тар між Індією та Пакистаном.

«Місцеве управління землею, швидка урбанізація та індустріалізація, безумовно, сприяють підвищенню рівня пилу в Західній і Південній Азії, але новим висновком нашого дослідження є все більш домінуючий вплив зміни циркуляції на ширший глобальний кліматичний контекст», — сказав МакЕлрой.

«Зміни в моделях атмосферної циркуляції, спричинені змінами глобальної динаміки клімату, виявилися основним чинником спостережуваного нещодавнього зменшення пилу в Західній і Південній Азії».

Що це означає для майбутнього пилу в регіоні? Усе залежить від того, як ми стримаємо викиди. За іронією долі, найкращий сценарій викидів — вуглецевий нейтралітет — може мати найгірший вплив на пил. Якщо люди зможуть зменшити викиди настільки, щоб уповільнити або зупинити посилення в Арктиці, то реактивний потік і моделі вітру, швидше за все, повернуться до стану, що передував потеплінню, що призведе до збільшення пилу.

Звичайно, це не означає, що ми не повинні прагнути до вуглецевої нейтральності, сказав МакЕлрой. Але оскільки світова спільнота працює над зменшенням викидів парникових газів, місцеві органи влади повинні одночасно працювати над зменшенням пилу.

«На місцевому рівні нам потрібно подумати про посилення заходів проти опустелювання, таких як лісовідновлення та управління зрошенням, а також про те, як краще контролювати концентрацію пилу в містах у поєднанні з широкими стратегіями пом’якшення клімату», — сказав МакЕлрой.

Источник материала
Поделиться сюжетом