Українські шахтарі продовжують видобувати вугілля за 40 км до лінії фронту – The Irish Times
Українські шахтарі продовжують видобувати вугілля за 40 км до лінії фронту – The Irish Times

Українські шахтарі продовжують видобувати вугілля за 40 км до лінії фронту – The Irish Times

Журналісти провідної ірландської газети The Irish Times побували у Покровську на підприємствах Групи «Метінвест».

Вони повернулися з репортажем, який ще раз демонструє щоденний героїзм шахтарів, які попри бойові дії продовжують працювати для економіки України.

«Покровськ – під прицілом російських військ, які захопили Авдіївку в лютому, і зараз перебувають за 40 км від нього.

Але в давньому осередку української гірничодобувної промисловості, який нині також слугує військовим опорним пунктом, немає жодних ознак паніки», – пише видання.

З літа 2014 року до лютого 2022 року лінія фронту на Донбасі майже не рухалася, а вугілля з Покровська продовжувало постачатися на величезний коксохімічний завод в Авдіївці.

Звідти мільйони тонн коксівного вугілля щороку транспортувалися за 130 км на південь до Маріуполя, де на березі Азовського моря комбінат «Азовсталь» виробляв металопродукцію, що постачалася у всьому світі.

«Але два роки тому російські війська бомбардували, а потім окупували Маріуполь, а цієї зими зробили те саме з Авдіївкою.

«Азовсталь» та АКХЗ тепер в руїнах, і більшість шахт Донбасу окуповано або зруйновано.

Але Покровськ все ще цілодобово видобуває, сім днів на тиждень, і торік він виробив понад п'ять мільйонів тонн вугілля», – вказує видання.

Тепер вугілля з Покровська забезпечує заводи в інших регіонах України, зокрема комбінати Групи «Метінвест» Ріната Ахметова, що володіє шахтами, а також забезпечує українських військових спорядженням – від бронежилетів до міцних укриттів.

«У вугільній шахті на глибині до 1 км й у величезних інженерних цехах, що забезпечують функціонування обладнання, робота важка й потенційно небезпечна, а яскраві знаки на стінах нагадують працівникам, що втрата концентрації може бути смертельно небезпечною.

Вони не хочуть говорити про війну, але від неї нікуди не подінешся: з довоєнних 10000 працівників шахти близько 1000 служать в армії.

А Покровськ є частою ціллю російських ракетних обстрілів», – пишуть журналісти.

Коли у лютому захопили Авдіївку, генеральний директор «Метінвесту» Юрій Риженков заявив, що успіхи росії «викликають занепокоєння», і закликав партерів України до рішучіших дій.

«Ми стурбовані тим, як розвивається ситуація на місцях.

Але ми також дуже стурбовані недостатньою відданістю деяких наших партнерів», – заявив він.

– Меседж досить чіткий..

Будь ласка, не підведіть нас, все дуже просто».

За прогнозами компанії «Метінвест», вона дозволить видобути майже 1 млн тонн вугілля.

На підприємстві раді успіху – адже нова лава означає, що колектив має роботу й зарплату, а держбюджет отримає всі належні податки.

До того ж, це підприємство є містоутворюючим і надає значну підтримку місцевим громадам.

Источник материала
Поделиться сюжетом