Європа стурбована можливим припиненням транзиту російського газу Україною — Bloomberg
Європа стурбована можливим припиненням транзиту російського газу Україною — Bloomberg

Європа стурбована можливим припиненням транзиту російського газу Україною — Bloomberg

Європа стурбована можливим припиненням транзиту російського газу Україною — Bloomberg

Запаси газу в Україні можуть бути знищені через постійні атаки Росії на її енергетичну інфраструктуру.

Одним з найбільших ризиків для постачання природного газу до Європи наступної зими є те, чи продовжуватиметься його транспортування через Україну. Наприкінці 2024 року закінчується п'ятирічна угода, що регулює транзит російського газу через Україну. Хоча війна між двома країнами унеможливила дипломатичну домовленість про її поновлення, існували певні сподівання на те, що комерційні угоди можуть бути можливими. Ці надії були підірвані на конференції Flame в Амстердамі на початку цього тижня, коли представник українського оператора газотранспортної системи відкинув можливість переговорів між трейдерами з приводу російських поставок. Він заявив, що жодних аукціонів з продажу потужностей не буде, повідомляє Bloomberg.

"Поставки через Україну невеликі — на рік через країну проходить лише близько 15 мільярдів кубометрів російського газу, оскільки Москва обмежила основний обсяг у 2022 році", — пише Bloomberg.

Але, один з місцевих трейдерів каже, що цього достатньо, щоб забезпечити енергією Нідерланди протягом шести найхолодніших місяців у році. Транзит через Україну — один із двох маршрутів, що залишилися, для поставок газу в Європу.

І справа не тільки в пошуку нового палива: газові трейдери шукають варіанти зберігання газу, якщо влітку запаси в Європі досягнуть рекордних для цієї пори року рівнів. Хоча Україна має найбільші запаси, ніж будь-яка інша країна на континенті на захід від Росії, постійні атаки на її енергетичну інфраструктуру збільшують ймовірність того, що запаси газу будуть знищені.

Приклад України ілюструє, що майже через два роки після кризи трейдери все ще перебувають у стані підвищеної готовності до ознак перебоїв в очікуванні запуску нових проєктів зі скрапленого природного газу в США та Катарі. СПГ може послабити занепокоєння в таких країнах, як Німеччина, Нідерланди й навіть Велика Британія, де інвестиції в нові термінали забезпечують ширший доступ до глобального ринку.

Але для Австрії та Словаччини, які не мають виходу до моря і які, як і раніше, отримують більшу частину палива традиційним маршрутом із Росії через Україну, енергетична криза — і пов'язаний із нею інфляційний тиск — далека від завершення.

Нагадаємо, що Герман Галущенко, міністр енергетики України повідомляв, щоукраїнський уряд не планує продовжувати транзитний контракт з російським "Газпромом" після 31 грудня 2024 року. У 2023 році був проведений стрес-тест української газотранспортної системи й підземних газових сховищ, який довів, що система може функціонувати й без транзиту з російського боку.

Источник материала
Поделиться сюжетом