НКРЕКП відновила затвердження документів для погашення старих боргів перед "зеленими" інвесторами
НКРЕКП відновила затвердження документів для погашення старих боргів перед "зеленими" інвесторами

НКРЕКП відновила затвердження документів для погашення старих боргів перед "зеленими" інвесторами

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) відновила процес затвердження послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ), що дозволить зменшувати заборгованість в галузі, повідомляє комісія.

Як зазначається, НКРЕКП в січні поточного року затвердила постанову, яка фактично розблокувала можливість затвердження Регулятором послуги із збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ.

"Це дозволило учасникам ринку виконати всі вимоги, передбачені нормативно-правовими актами, а також Гарантованому покупцю направити до Регулятора підписаний акт приймання-передачі послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел за вересень 2023 року", – повідомили в комісії.

Як наслідок, Регулятор включив до порядку денного свого засідання, що відбудеться 30 квітня, питання щодо прийняття постанови, яка дозволить затвердити акт, наданий ДП "Гарантований покупець".

"В подальшому НКРЕКП очікує на якнайшвидше погодження та підписання НЕК "Укренерго" та гарантованим покупцем актів приймання-передачі послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел та направлення їх до Регулятора для оперативного затвердження Послуги", – зазначили в комісії.

Раніше повідомлялося, що у листопаді 2023 року президент Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО щодо заходів із підвищення стійкості енергосистеми де найпріоритетнішими для уряду до вирішення (у терміни від 1 до 6 місяців) поставлено питання заборгованостей.

На думку експертів, проблему кругових заборгованостей в енергетиці України треба вирішувати терміново, оскільки вже спливають терміни, які були надані на вирішення цього питання Радою національної безпеки й оборони.

Источник материала
Поделиться сюжетом