Що можна і що не варто садити поруч із півоніями: правила, які ризиковано порушувати
Що можна і що не варто садити поруч із півоніями: правила, які ризиковано порушувати

Що можна і що не варто садити поруч із півоніями: правила, які ризиковано порушувати

Півонії люблять компанію. Поруч з ними можна посадити практично що завгодно, але є і небажані сусіди, які загублять клумбу.

Півонію називають "королевою квітів". Щоб виростити в саду красиві та пишні квіти, насамперед необхідно правильно вибрати місце для посадки. Главред розібрався, де краще садити півонії - в тіні чи на сонці, а також яке сусідство не люблять півонії.

До слова, неймовірно ароматна квітка може не лише тішити око, а й стане справжніми ліками взимку. Чи знаєте ви неймовірно смачний рецепт варення з півоній? Читайте матеріал:Не поспішайте викидати унікальну квітку: дуже простий і корисний рецепт варення з пелюсток півоній.

Де найкраще садити півонії

Півонія не любить прямих сонячних променів, проте в тіні росте погано і не цвіте. Тому варто обрати ідеальну середину. Поруч не повинно бути дерев і високих чагарників.

Не можна садити півонії поруч із будівлями і на ділянках, де взимку видувається сніг і оголюється ґрунт. Якщо посадити квіти в такому місці, майбутні бруньки будуть підмерзати.

Півонії люблять рости на невеликому підвищенні - приблизно 15-20 сантиметрів. Відстань між кущами має становити щонаймеше метр.

Також варто враховувати, що півонія - багаторічна рослина. Тому й місце на садовій ділянці потрібно вибирати таке, на якому ви хотіли б бачити ці квіти десятиліттями.

Для повноцінного розвитку кореневої системи півонії варто висаджувати приблизно за два метри від найближчого дерева або стіни будинку. Ідеальне місце для півонії - східна сторона будинку за кілька метрів від стіни.

Важливе питання - який ґрунт люблять півонії? Ґрунт має бути дуже родючим, багатим на органіку і пухким. Кислі ґрунти цим рослинам протипоказані. Півонії не будуть рости у важкому глинистому ґрунті, піску або торфі. У цьому випадку вони не будуть випускати бутони.

Перед посадкою ґрунт необхідно підготувати, а саме - додати гумусу, якщо ґрунт глинистий - піску.

Коли краще садити півонії - восени чи навесні

Що стосується термінів посадки, то садити і пересаджувати півонії потрібно або навесні, або наприкінці серпня, або на початку вересня.

Вважається, що найкращий варіант для отримання пишного цвітіння - це посадка кореневища півоній восени. Якщо є необхідність висадити півонії навесні, то це краще це зробити до настання спеки.

Півонії - історія походження та значення квітки

Історичною батьківщиною півоній вважаються Сибір, Західний Китай та Монголія. Звідти півонії з часом перекочували до Європи.

Першими як культурну декоративну рослину півонії почали вирощувати китайці приблизно в п'ятому столітті до нашої ери. Ці квіти займали почесне місце в імператорському саду.

Згодом півонії перекочували до Європи. У 18 столітті цю квітку привезли з експедиції англійці, які займалися пошуком новинок для королівського саду. Ще через сто років перші саджанці з'явилися в Канаді разом із переселенцями.

У Китаї півонія вважалася символом багатства, знатності та добробуту. Згідно з повір'ями, ця квітка здатна відганяти злих духів.

Півонія вважається символом світлої чистої енергії Ян, її заведено дарувати як побажання благополуччя.

У Стародавній Греції півонії символізували довголіття, а сама назва квітки перекладається як "цілюща".

Подарувати півонію - означає побажати добробуту, доброго здоров'я і довголіття. Також букет півоній може стати натяком на ніжні почуття.

Яке сусідство не люблять півонії

Півонії люблять компанію. Поруч із ними можна посадити практично що завгодно, але є і небажані сусіди.

Не можна садити півонії поруч із високими деревами з широкими кронами. У тіні піонові кущі втратять свою декоративність і перестануть цвісти.

Дерева забирають у півоній вологу та поживні речовини. Найгірші компаньйони - черемха й абрикос. Коріння цих дерев виділяє в ґрунт особливі речовини, які пригнічують ріст півоній та негативно позначаються на їхньому цвітінні.

Також півоніям не сподобається сусідство з конваліями, які занадто сильно розростаються.

Не можна садити півонії поруч із глодом, малиною, вишнею та сливою.

Аґрус і смородина також будуть невідповідними сусідами. Вони поступово розростаються, утворюючи розкидисту густу крону, і накривають півонії.

Не зможуть ужитися півонії з чорницею і лохиною.

Чи можна садити поруч півонії та бузок? На жаль, це хоч і красиве, але небажане сусідство. Цей агресивний швидко зростаючий чагарник здатний накрити щільною та густою кроною всю клумбу.

Які квіти садять поруч із півоніями?

Поруч із яскравими півоніями дуже красиво виглядатимуть туї. Але вони не повинні створювати сильне затінення.

Півонії та флокси - ідеальні компаньйони. Вони цвітуть у різний час, мають гарну зелену масу і чудово доповнюють одна одну.

Що ще можна посадити поруч із півоніями? Дуже ефектно виглядатимуть на клумбі маки, дзвіночки, наперстянки, гвоздики.

Гідним компаньйоном півоніям стане пеларгонія. Завдяки різноманітності колірних варіацій вона дозволить створити яскраву різнокольорову клумбу.

У тіні півоній можна садити тіньовитривалі рослини, наприклад, папороті та хости. Їхня розкішна зелена маса підкреслить красу яскравих "шапок" півоній.

Дивіться відео - Як правильно вирощувати півонії вдома:

Раніше Главред писав, як півонія діє на людину та як її можна використовувати.

Вам також може бути цікаво:

Источник материала
Поделиться сюжетом