США вперше за 40 років відновили виробництво ядерних боєголовок
США вперше за 40 років відновили виробництво ядерних боєголовок

США вперше за 40 років відновили виробництво ядерних боєголовок

За даними сайту MSN, уряд США оголосив про відкриття виробництва нової ядерної боєголовки W93 для міжконтинентальних балістичних ракет, яка буде призначена для стратегічних підводних човнів. Це перше виробництво такого типу за останні 40 років. Початок виробництва W93 запланований на середину 2030-х років.

Розробка цієї боєголовки, яка є частиною стратегічної програми модернізації ядерного арсеналу США, розпочалася у Лос-Аламоській національній лабораторії Міністерства енергетики у травні 2022 року. Варто відзначити, що цей процес не включає ядерних випробувань, оскільки в основу W93 покладені наявні технології. Про це повідомили міністр енергетики Дженніфер Гренхолм і голова Національного агентства з ядерної безпеки (NNSA) Джилл Хрубі під час виступу перед сенатським комітетом збройних сил. Чиновники також наголосили на тому, що США залишаються вірними мораторію на ядерні випробування.

Упродовж останнього року агентство NNSA анонсувало намір Сполучених Штатів розпочати масштабне виробництво плутонію та випустити десятки нових ядерних боєзарядів. Цей крок був спровокований ядерними загрозами з боку Володимира Путіна та фактичним виходом Росії з останнього договору, що регулював стратегічне озброєння.

NNSA розкрила свої плани щодо щорічного виробництва 80 плутонієвих сердечників – ключової складової стратегічних та тактичних ядерних боєголовок та бомб. Також агентство планувало розпочати роботи з продовження терміну служби європейських ядерних бомб B61-12 та модернізації боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет Trident II, що розташовані на підводних човнах.

У лютому минулого року Володимир Путін оголосив, що Росія вийде з Договору про стратегічну зброю. Крім того, він доручив міністерству оборони та “Росатому” готуватися до випробувань російської ядерної зброї, які заборонені з 1996 року Договором про всеосяжну заборону ядерних випробувань.

Останній діючий договір між Росією та США, що обмежував кількість ядерних боєзарядів та їх носіїв, був укладений в 2010 році за участю Барака Обами та Дмитра Медведєва. Його термін був продовжений на 6 років у лютому 2021 року. Однак, за словами Путіна, Кремль більше не вважає його дотримання за доцільне.

Теги по теме
США
Источник материала
Поделиться сюжетом