Учені знайшли причину смертоносної зливи в ОАЕ
Учені знайшли причину смертоносної зливи в ОАЕ

Учені знайшли причину смертоносної зливи в ОАЕ

Глобальне потепління та урбанізація могли спричинити рекордні за останні 75 років опади в Дубаї та інших частинах перської затоки. Про це свідчить дослідження групи вчених World Weather Attribution, передає The Guardian.
 
Щонайменше 23 особи загинули під час сильних дощів 16-17 квітня на Аравійському півострові.
 
У Дубаї за 24 години випало понад 14 см опадів, що еквівалентно півторарічній середній нормі опадів. Це була найсильніша злива з початку спостережень, які почали проводити з 1949 року.
 
Спочатку висловлювалися припущення про можливу роль технології засіву хмар з огляду на те, що ОАЕ використовують цю технологію для вирішення проблеми нестачі води.
 
Проте в результаті дослідження було зроблено висновок, що засів хмар надав незначний вплив на цю подію, а діяльність людини посилила наслідки іншими способами. Хоча дослідники не змогли точно визначити ступінь впливу антропогенної зміни клімату через відсутність історичних даних про кількість опадів, вони пов'язали рекордну зливу насамперед із глобальним потеплінням, спричиненим спалюванням викопного палива.
 
Зміна ландшафту людиною також загострила ситуацію з ризиком для жителів районів, що нижньо лежать, де проживають вісім з десяти мешканців Оману та ОАЕ, а багато автомобілістів проїжджають через зони підвищеного ризику.
 
Незважаючи на завчасні попередження метеорологічних служб, багато людей в результаті опинилися у скрутному становищі.

Источник материала
Поделиться сюжетом