В Китаї знайдені величезні сліди хижаків юрського періоду
В Китаї знайдені величезні сліди хижаків юрського періоду

В Китаї знайдені величезні сліди хижаків юрського періоду

Вчені виявили сліди 5-метрового хижого динозавра, поставивши під сумнів те, що раніше було відомо про діапазон розмірів виду. Сліди були знайдені в провінції Фуцзянь у південно-східному Китаї міжнародною командою дослідників за участю палеонтолога доктора Ентоні Роміліо з Лабораторії динозаврів Університету Квінсленда, який провів детальний аналіз.

«Коли люди думають про хижих динозаврів, вони, швидше за все, думають про тих із фільмів «Парк Юрського періоду» — м’язистих, агресивних мисливців зростом з людину», — сказав доктор Роміліо.

«Але ці сліди були залишені набагато стрункішою та розумнішою групою з сімейства велоцирапторів, відомої як Троодонтиди, яка з’явилася в кінці юрського періоду приблизно 95 мільйонів років тому. «Цей хижак мав довжину близько 5 метрів і довжину ніг 1,8 метра, що значно перевищувало розміри хижаків, зображених у «Парку Юрського періоду».

— Уявіть собі, що щось подібне насувається на вас на повній швидкості!

Сліди були виявлені у 2020 році дослідницькою групою під керівництвом доцента Ліди Сін з Китайського університету наук про Землю, яка вирішила дослідити відомі сліди динозаврів у провінції Фуцзянь. Було виявлено сліди багатьох динозаврів, у тому числі двопалі сліди, характерні для хижих динозаврів. Доктор Роміліо сказав, що ці сліди порівнювали з іншими відомими слідами двопалих динозаврів з усієї Азії, Північної та Південної Америки та Європи.

«Ми виявили, що цей тип гусениці відрізняється формою, що робить її унікальною», — сказав він.

«Концепція великих троодонтів лише нещодавно з’явилася в палеонтологічному співтоваристві. «Кістки, виявлені на Алясці, вказують на тенденцію до гігантизму поблизу стародавнього полярного кола, території з потенційно меншою конкуренцією видів через тривалі періоди зимової темряви.

«Але наші висновки свідчать про те, що ці хижі гіганти кочували набагато південніше і були більш розсіяні. «Цікаво, що деякі з нашої дослідницької групи також працювали над найменшими у світі слідами динозаврів — слідами хижаків у Південній Кореї, довжина яких становить лише один сантиметр.

«Це просто демонструє неймовірний діапазон розмірів хижих динозаврів, підкреслюючи їх здатність до адаптації та екологічне різноманіття».

Тип сліду було названо Fujianipu на честь провінції, де були знайдені сліди.

Источник материала
Поделиться сюжетом