Заступнику гендиректора "Росатома", який керував пограбуванням ЧАЕС, оголошено підозру
Заступнику гендиректора "Росатома", який керував пограбуванням ЧАЕС, оголошено підозру

Заступнику гендиректора "Росатома", який керував пограбуванням ЧАЕС, оголошено підозру

Заступнику гендиректора "Росатома", генерал-майору поліції Миколі Мулюкіну, який під час окупації Чорнобиля керував пограбуванням Чорнобильської АЕС, оголошено підозру. Як написав в своєму телеграм-каналі міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко,  це перша підозра посадовій особі РФ такого рангу. 

- Його "фахівці" не знали, що робити зі станцією під час виведення з експлуатації. Тому просто розграбували майно. Військові РФ виконували накази "росатомівців" на ЧАЕС, утримуючи в заручниках працівників станції та нацгвардійців, які її захищали, - зазначив Клименко.

За словами міністра, Нацполіція ідентифікувала вже понад 100 росіян, які брали участь у захопленні та пограбуванні ЧАЕС.

- Підтверджено, що керував окупантами на обʼєкті саме Мулюкін, - підкреслив він.

  • Росія захопила Чорнобильську АЕС 24 лютого 2022 року - у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Ворожі війська, перетнувши кордон з Білоруссю, саме через ЧАЕС рухалися на Київ. ЧАЄС була окупована протягом 39 днів - до 31 березня 2022 року,  слугуючи їм однією з баз на півночі України. Після цього російські війська, відступаючи з ЧАЕС, забрали в полон майже 170 людей, в тому числі українських нацгвардійців, які охороняли станцію. Крім того, окупанти не гребували мародерством, розграбувавши ЧАЕС перед своїм відходом. 
  • 26 квітня виповнилось 38 років з моменту аварії на ЧАЕС. В цей день президент Зеленський нагадав, що обов’язок усього світу – тиснути на Росію так, щоб ЗАЕС була звільнена й повернута під повний контроль України та щоб усі атомні об’єкти в Україні були убезпечені від російських ударів. 
Источник материала
loader
loader