Завдяки новій допомозі США ініціатива може знову перейти на бік України, - FT
Завдяки новій допомозі США ініціатива може знову перейти на бік України, - FT

Завдяки новій допомозі США ініціатива може знову перейти на бік України, - FT

Впродовж місяців очікування Палата представників США нарешті проголосувала за законопроект про допомогу Україні. Для цього оцінки розвідки повинні були бути жахливими, аби переконати спікера Майка Джонсона проштовхнути цю підтримку, пише Financial Times

Відомо, що критична нестача боєприпасів та засобів ППО в Україні призвели до обмеженого, але потенційно значного просування російської армії на фронті, а українські міста піддалися руйнівним атакам. Тоді президент Володимир Зеленський попереджав своїх партнерів, що Україна може програти у війні. 

Своєю чергою після підписання президентом США Джо Байденом законопроекту, американські військові почали швидко передавати необхідні матеріали на лінію фронту. 

"Мета полягає в тому, щоб залишити Росії якомога менше часу для того, щоб максимально використати свою нинішню перевагу, перш ніж вона почне стикатися з більшим опором. Голосування в Конгресі стало значним моральним стимулом для Києва, який тепер сподівається на сприятливий перебіг подій, щоб відновити свої позиції на полі бою", - зазначають у матеріалі.

У FT наголошують, що проблеми з особовим складом мають зменшитися, адже нові мобілізовані військові не зіткнуться з тим, що будуть відправлені на війну з недостатньою кількістю боєприпасів. Також з допомогою США наявні в Україні боєприпаси можуть бути використані, адже їх не потрібно буде економити через побоювання, що їх більше не буде. Крім того, така допомога стимулюватиме європейські країни збільшувати свою підтримку для України.

Так, прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час візиту до Варшави заявив, що його країна надасть новий пакет допомоги розміром 500 млн фунтів стерлінгів, в той час, як різні проекти з надання Україні додаткових снарядів, систем ППО Patriot та літаків F-16 теж просуваються вперед. 

Аналітики видання підкреслили, що така допомога від США, ймовірно, сповільнить наступ РФ, проте не зупинить. Навіть коли вважалось, що допомога США надійде на початку року, 2024 рік тоді ще вважали періодом, коли Україна переважно буде утримувати позиції, ніж звільняти окуповану територію.

"Українські війська витримають будь-які удари, які можуть завдати їм росіяни, водночас вирішуючи кадрові питання та забезпечуючи утримання власних рубежів. Зеленський, його уряд і військове керівництво провели більшу частину цього року в дискусіях про те, як мобілізувати більше людей, навіть якщо вже мобілізовані страждають від виснаження, а також будують укріплення для стримування очікуваних російських наступальних дій", - додають у публікації.

У виданні підкреслюють, що Україні потрібен час, аби оговтатися від важких перших місяців в цьому році до того моменту, коли країна почне отримувати вигоду від нових постачань зброї та збільшення виробництва артилерійських снарядів у Європі та США. Нові підрозділи також потребують підготовки, адже досі є проблеми з командуванням, які залишилися після невдалого літнього контрнаступу в 2023 році. 

"Хоча українські збройні сили не хочуть повністю віддавати ініціативу і хочуть, щоб росіяни почали турбуватися про свої власні позиції, а не зосереджувалися на тому, як краще атакувати українські позиції, пройде ще деякий час, перш ніж вони матимуть сили, щоб почати звільняти значні території", - стверджують аналітики.

Financial Times нагадало, що про минулорічний контрнаступ було відомо заздалегідь, тому російські окупанти не були здивовані його напрямком та часом. Через що на Київ можуть тиснути щодо необхідності показати серйозні військові досягнення до виборів у США, які відбудуться у листопаді, аби виправдати допомогу. Проте Україні все ще необхідно мобілізувати додаткові ресурси, адже держава не може бути впевненою у майбутньому рівні підтримки, якщо переможе Дональд Трамп

У виданні зауважують, що наразі найкращим рішенням для України є продовження боротьби з РФ, а саме продовжувати атаки на військові цілі ворога.

"Це використання безпілотників дальнього радіуса дії проти нафтопереробних заводів та інших об'єктів, що мають певну стратегічну цінність в Росії. Україна не зможе використовувати ракети великої дальності ATACMS або додаткові крилаті ракети Storm Shadow, обіцяні Сунаком у Варшаві цього тижня, для атаки на цілі в самій Росії. Проте на окупованій українській території, включно з Кримом, є багато військових об'єктів, що мають відношення до Росії", - нагадали у публікації.

Аналітики підсумували, навіть якщо Трамп і переможе у президентських виборах США, то це не гарантує російському диктатору Володимиру Путіну задовільного результату. Відомо, що Трамп забажає запропонувати свій мирний план, проте, швидше за все, Путін його не прийме, так само як і Зеленський. 

"Публічно вихваляючись протягом останніх шести місяців, що Росія перехопила ініціативу у війні, Путін тепер повинен розглянути можливість того, що вона може знову повернутися в бік України", - додали у матеріалі. 

Ухвалення допомоги від США: що відомо

Як писав УНІАН, 20 квітня Палата представників схвалила законопроект про військову і фінансову допомогу Україні. Загальна сума допомоги складає 60,84 мільярда доларів, проте не всі кошти буде надато нашій державі. 

Зокрема гроші розподілять таким чином:

  • 23,2 мільярда на закупівлю для армії США оборонних товарів на заміну тим, які передаються Україні, а також на оплату оборонних послуг, наданих Україні;
  • 23,2 мільярда на закупівлю зброї безпосередньо для України; 
  • 11,3 мільярда на поточні військові операції США в регіоні;
  • 13,8 мільярдів на закупівлю передових систем озброєнь, оборонних виробів та оборонних послуг;
  • 26 мільйонів на фінансування системи нагляду та контролю за допомогою та обладнанням, що надаються Україні.
  • 7,85 мільярдів на пряму фінансову допомогу державному бюджету Україні (президент США матиме право списати половину цього боргу).
Источник материала
Поделиться сюжетом