12 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Найдосконаліший автономний підводний дрон Endurance пройшов випробування
Найдосконаліший автономний підводний дрон Endurance пройшов випробування

Найдосконаліший автономний підводний дрон Endurance пройшов випробування

Безпілотник може пробути 15 діб під водою на глибині 6 км і використовуватися для розвідки та спостереження.

Електричний підводний дрон від компанії Kongsberg (Норвегія) успішно пройшов 15-денні випробування, це означає, що тепер він готовий до доставки клієнту, пише Interesting engineering.

Endurance по праву вважається найдосконалішим автономним підводним безпілотником на сьогоднішній день. Уперше підводний човен було протестовано в березні 2023 року, і ось нещодавно завершилися фінальні тести після низки внесених корективів.

У компанії розповіли, що пристрій дуже зацікавив військових, а також представників комерційної сфери. Завершення випробувань дасть змогу Kongsberg приступити до виконання замовлень.

"Endurance може вмістити будь-яке корисне навантаження, яке забажає замовник. Він призначений для картографування, обстеження морського дна, океанографії, спостереження за критично важливою підводною інфраструктурою або змінами в екосистемах", — пояснили представники фірми.

Підводний дрон Endurance — найбільший у сімействі безпілотників, вироблених дочірньою компанією Kongsberg — Kongsberg Discovery. Уперше його запустили 2021 року, він оснащений різними модульними датчиками і таким обладнанням, як гідролокатор високої роздільної здатності із синтезованою апертурою (HISAS 1032 Dual RX), здатний отримувати зображення з широкою смугою огляду, багатопроменевий ехолот (EM 2040 MkII), система профілювання піддонного дна, кольорова камера і лазерний профілограф. Він також оснащений магнітометром і сенсорами навколишнього середовища, які збирають дані про провідність, температуру, швидкість звуку, концентрацію метану, CO2 і O2.

Безпілотник має просторий салон, що налаштовується, в якому за необхідності можна зберігати різні батареї та інше корисне навантаження. Він призначений для автономної роботи з берега, а з повним комплектом акумуляторів забезпечить дальність до 1200 морських миль (2200 км) і перебування в морі до 15 діб. Він також може автономно обстежити 1100 км² дна океану на максимальній глибині 6 000 м.

Після низки доопрацювань пристрій отримав нову автономну систему управління місіями, підвищену ситуаційну обізнаність і здатність справлятися зі змінною щільністю води.

Источник материала
Поделиться сюжетом