3 види емоцій, що руйнують стосунки: психолог розповів про типи амбівалентності
3 види емоцій, що руйнують стосунки: психолог розповів про типи амбівалентності

3 види емоцій, що руйнують стосунки: психолог розповів про типи амбівалентності

Найчастіше турбулентні часи у стосунках близьких людей є причиною багатьох чинників стресу. Однак існує низка почуттів, які можуть непомітно, але постійно, руйнувати їх упродовж тривалого часу.

Ландшафт людських емоцій часто буває складним, і ніде це не проявляється так яскраво, як у романтичних стосунках. Сумніви і змішані почуття щодо партнера — так звана амбівалентність стосунків, можуть створити лабіринт із позитивних і негативних емоцій, у якому складно орієнтуватися. Ця складність може бути викликана невирішеними проблемами, різними життєвими цілями або навіть зовнішнім тиском, що впливає на почуття до партнера, які описав відомий психолог, пише Forbes.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найцікавіші новини зі світу науки!

У дослідженні 2023 року, присвяченому вивченню цієї емоційної складності, розглядають питання про те, як амбівалентність впливає на здоров'я людини та її стосунки. Воно показало, що вона може проявлятися в трьох різних видах: явна амбівалентність, коли людина усвідомлює свої змішані почуття; імпліцитно-явна амбівалентність, коли усвідомлені погляди людини на свої стосунки відрізняються від її підсвідомих почуттів; та імпліцитна амбівалентність, коли людина має підсвідомі позитивні й негативні почуття до свого партнера без чіткого усвідомлення.

Важливо Запрограмовані любити біль: учені детально вивчили "доброякісний мазохізм"

Результати дослідження показали, що явна амбівалентність часто призводить до підвищення рівня стресу і кров'яного тиску, а також до зниження рівня близькості та загальної задоволеності стосунками, каже Марк Треверс, американський психолог з великим досвідом роботи в Корнельському університеті та Університеті Колорадо-Боулдер, який зробив значний внесок у це дослідження. Цей тип амбівалентності був помітно пов'язаний із погіршенням особистого благополуччя і благополуччя у стосунках. Дослідження також показало, що неявна амбівалентність може згодом підштовхнути партнерів до розгляду і вирішення глибших конфліктів, що може зміцнити стосунки в довгостроковій перспективі.

Загалом, хоча амбівалентність у стосунках є складним завданням, розуміння її динаміки може дати парам інструменти для зміцнення їхніх зв'язків, перетворюючи потенційні підводні камені на можливості для зростання і глибшого розуміння, заявив психолог.

Раніше Фокус писав про те, чи справді людський мозок дозріває до 25 років. Вивчивши останні дослідження, вчені вирішили спростувати упереджені думки.

Також Фокус писав про те, що форма нашого мозку відповідає за наші думки, емоції і навіть поведінку. Недавнє дослідження показало, що фізична форма мозку може мати більше значення, ніж його складна мережа зв'язків і, можливо, ми неправильно розуміємо його будову.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо ви відчуваєте проблеми, зверніться до фахівця.

Теги по теме
исследование наука
Источник материала
Поделиться сюжетом