AI Assistant від Meta був спійманий на недостовірній інформації
AI Assistant від Meta був спійманий на недостовірній інформації

AI Assistant від Meta був спійманий на недостовірній інформації

За останні кілька днів ви могли помітити щось нове в програмах Meta, включаючи Instagram, Messenger і WhatsApp: чат-бот зі штучним інтелектом .

У цих програмах ви можете спілкуватися в чаті з Meta AI і вводити запитання та запити на зразок «Яка погода цього тижня в Нью-Йорку?» або «Напишіть вірш про двох собак, які живуть у Сан-Франциско». Асистент одразу придумає відповіді, наприклад: «Коргі був низьким, з таким широким задником, лабораторія була високою, з язиком, який ковзав». Ви також можете наказати Meta AI створювати зображення — наприклад, ілюстрацію сім’ї, яка дивиться феєрверк.

Це відповідь Meta на ChatGPT від OpenAI , чат-бота, який перевернув індустрію технологій у 2022 році, і подібних ботів, зокрема Gemini від Google і Bing AI від Microsoft. Генератор зображень Meta-бота також конкурує з інструментами обробки зображень AI, такими як Adobe Firefly, Midjourney і DALL-E .

На відміну від інших чат-ботів і генераторів зображень, AI Assistant від Meta — це безкоштовний інструмент, вбудований у додатки, якими щодня користуються мільярди людей, що робить його найагресивнішим поштовхом великої технологічної компанії, щоб привнести цей смак штучного інтелекту — відомого як генеративний AI — до мейнстріму.

«Ми вважаємо, що Meta AI тепер є найрозумнішим помічником зі штучним інтелектом, яким ви можете вільно користуватися», — написав Марк Цукерберг, виконавчий директор компанії, в Instagram у четвер.

Новий бот запрошує вас «запитати Meta AI про що завгодно», але моя порада, після тестування протягом шести днів, — підходити до цього з обережністю. Він робить багато помилок, якщо розглядати його як пошукову систему. Наразі ви можете розважитися: його генератор зображень може бути розумним способом самовираження під час спілкування з друзями.

Прес-секретар Meta сказала, що оскільки ця технологія є новою, вона може не завжди давати точні відповіді, подібно до інших систем ШІ. Наразі немає способу вимкнути Meta AI у додатках.

Ось що не працює добре — і що працює — у ШІ Meta.

Це не пошукова система

Meta анонсувала свій чат-бот як заміну веб-пошуку. Вводячи запити для Meta AI у пошуковий рядок у верхній частині Messenger або Instagram, група друзів, які планують поїздку, може шукати авіарейси під час чату, повідомила компанія.

Скажу прямо: не робіть цього. Meta AI вражаюче не справляється з основними пошуковими запитами, як-от пошук рецептів, авіаквитків і заходів у вихідні дні.

Зображення
Чат-боту Meta не вдалося знайти рейси для подорожі з Окленда, Каліфорнія, до Пуерто-Вальярти, Мексика.Кредит...Браян X. Чен/The New York Times

У відповідь на мій запит знайти рейси з Нью-Йорка до Колорадо чат-бот видав інструкції, як дістатися громадським транспортом з аеропорту Денвера до центру міста. І коли я запитав рейси з Окленда, Каліфорнія, до Пуерто-Вальярти в Мексиці, бот перерахував рейси з Сіетла, Сан-Франциско та Лос-Анджелеса.

Коли я попросив Meta AI знайти рецепт для випікання японського молочного хліба, бот створив загальний рецепт хліба, який пропустив найважливіший крок: танчжун, техніку, яка передбачає приготування пасти з борошна та молока.

ШІ також склав іншу базову інформацію. Коли я запитав у нього пропозиції щодо романтичних вихідних в Окленді, у його списку був вигаданий бізнес. І коли я попросив його розповісти мені про себе — Брайана Чена, журналіста — він сказав, що я працюю в The New York Times, але неправильно згадав технічний блог, для якого я ніколи не писав, The Verge.

Штучний інтелект Bing і Gemini, які безпосередньо підключені до пошукових систем Microsoft і Google, краще впоралися з цим типом пошукових завдань, але клацання посилання в старомодному веб-пошуку все ще ефективніше.

Не просіть його порахувати

ШІ-чат-боти працюють, шукаючи закономірності у тому, як слова вживаються разом, подібно до систем прогнозування тексту на наших телефонах, які пропонують слова для завершення речення. Всі вони боролися з чисельністю.

Не дивно, що помічник Мети погано рахує. Коли ви запитаєте його про слово з п’яти складів, яке починається з літери w, воно відповість «чудово», яке складається з чотирьох складів. Коли ви запитаєте його про чотирискладове слово, що починається на w, він запропонує слово «чудовий», яке складається з трьох складів. Gemini і ChatGPT також не витримують цих тестів.

Зосередьтеся на словах

Як і інші чат-боти, мета працює краще, чим більше інформації ви йому надаєте.

Він відмінно справився з редагуванням існуючих абзаців. Наприклад, коли я надав Meta AI абзаци, які здавалися багатослівними, і попросив підтягнути абзац, чат-бот обрізав усі непотрібні слова. Коли я попросив його покращити речення, написане пасивним станом, бот переписав його активним заставою та додав більше контексту. Коли я попросив його видалити жаргон з абзацу, написаного технічним блогом, він переписав суто технічні терміни простою мовою.

Це гарний навчальний посібник

Оскільки Meta AI є кращим, коли він працює з наявним текстом, він може бути корисним для вивчення. Наприклад, якщо ви відвідуєте урок історії та вивчаєте Другу світову війну, ви можете вставити веб-сайт із інформацією про війну в рядок пошуку, а потім попросити бота відповісти вам. Чат-бот прочитає інформацію на веб-сайті та згенерує тест із варіантами відповідей.

Ви можете використовувати його для веселих емодзі

Найпереконливішим аспектом Meta AI є його здатність генерувати зображення, ввівши «/imagine» і опис потрібного зображення. Наприклад, «/уявіть фотографію кота, який спить на підвіконні» створить переконливе зображення за кілька секунд:

Зображення
Meta AI створила штучне зображення кота, який спить на підвіконні.Кредит...Браян X. Чен/The New York Times

ШІ Meta набагато швидший, ніж інші генератори зображень, такі як Midjourney, що може зайняти більше хвилини. Результати можуть бути дуже дивними — зображення людей іноді без кінцівок або виглядають косоокими.

Експерти з етики висловили занепокоєння щодо наслідків створення підроблених зображень , оскільки вони можуть сприяти поширенню дезінформації в Інтернеті. Але в контексті використання ШІ під час спілкування з друзями та родиною в WhatsApp і Messenger Meta AI є позитивним прикладом того, як створення підроблених зображень може бути цікавим — і безпечним — якщо ми розглядаємо це як нову форму емодзі.

Зображення
Meta AI створив зображення дитячої коляски з гігантськими колесами.Кредит...Браян X. Чен/The New York Times

У груповій розмові зі своїми свекрами я згадав, що купую міцну дитячу коляску, яка б витримала криві дороги мого району. За лічені секунди моя дружина за допомогою Meta AI згенерувала зображення коляски з величезними колесами, які нагадували вантажівку-монстра, з написом «Imagined with AI».

Источник материала
Поделиться сюжетом