Які жіночі професії у СРСР вважали другосортними: основні стереотипи
Які жіночі професії у СРСР вважали другосортними: основні стереотипи

Які жіночі професії у СРСР вважали другосортними: основні стереотипи

Життя жінки у Радянському Союзі було надзвичайно складним. Засуджували жінок буквально за усе, вимагали від них при цьому дуже багато – і "правильного" особистого життя, і догляду одразу за всією родиною, і успіхів у праці. Але при цьому не кожна професія вважалась престижною.

OBOZ.UA зібрав список таких професій. Жінок, які заробляли собі подібним чином на життя, ганьбили. А сам факт подібної роботи приховували від родичів і знайомих, щоби не нарватись на додаткову критику.

Хатня робітниця

Тримати прислугу в СРСР вважалось ознакою "буржуйського" способу життя і різко засуджувалось. Але парадокс полягав у тому, що засудження при цьому падало саме на персонал, а не на тих, хто міг собі це дозволити. Оплатити подібні послуги могли в основному люди при владі та топова інтелігенція, а критикувати їх було ризиковано. Тому радянські громадяни зривали свою злість на персоналі.

Так хатніх робітниць зневажливо називали "зінками". А їхню важку щоденну роботу знецінювали тим, що вона, буцімто, не вимагає ні освіти, ні спеціальних навичок. При цьому свою роль у такому негативному ставленні відігравало ще й те, що представниці професії працювали в умовах розкоші – вони доглядали за просторими, добре обставленими квартирами, часто мали доступ до побутової техніки. Поєднання заздрості зі зневагою робило професію хатньої робітниці другосортною.

Різноробоча

Робітників в СРСР називали передовим класом, їх возвеличували у творах мистецтва і на них покладали надію на побудову комунізму. Лицемірство полягало в тому, що так ставились не до всіх "блакитних комірців". Якщо йшлося про професії, якими можна було займатись без освіти, то таких людей частіше зневажали. Особливо, якщо різноробочою була жінка. На неї дивились, як на невдаху, яка не змогла нічому навчитись і тепер кладе асфальт чи вкладає шпали на будівництві залізниці. За відсутність кваліфікації таким жінкам ще й платили мізерні гроші.

Домогосподарка

До речі, хатня робота в СРСР знецінювалась не тільки, коли це була професія, що приносила прибуток. Негативно ставились також до жінок, які вирішували присвятити своє життя сім’ї. "Справжня" радянська громадянка повинна була встигати все – і кар’єру робити, і за домом стежити. Якщо вона обирала щось одне, її вважали дармоїдкою. При цьому особисті обставини не брались до уваги. Навіть якщо жінка доглядала за хворими родичами чи виховувала трьох і більше дітей, її все одно засуджували за те, що вона не ходить не роботу, як усі.

Листоноша

Важливість людей, які за часів СРСР доставляли пошту, важко було переоцінити. У віддалених регіонах вони були чи не єдиною ланкою зв’язку зі світом. Проте до жінок, які здебільшого займали ці посади, ставились негативно. На них зривали злість, якщо вони невчасно доставляли пошту чи приходили у незручний час. На додачу до цього йшли важкі сумки, які доводилось носити щодня, і необхідність виходити на зміну, незважаючи на погоду.

Прибиральниця

Попри те, що в СРСР побутував лозунг, що всі професії є важливими і потрібними, на прибиральниць, які забезпечували чистоту в громадських місцях, дивились косо. Вважалось, що на таку тяжку роботу могла погодитись тільки ні на що не здатна жінка, якій більше не вдалось кудись прилаштуватись. До речі, платили за цю важку роботу теж дуже погано.

Двірничка

Аналогічно зневажливо ставились і до тих жінок, які дбали про чистоту надворі. Мало того, що їм доводилось займатись брудною роботою, їх цькували також за можливість отримати тимчасове житло поруч із місцем роботи. Двірникам надавали кімнату в зоні їхньої відповідальності, щоби вони могли встати раніше за всіх і прибрати вулиці до того, як люди вийдуть на роботу. Це окремо дратувало радянських громадян.

Манекенниця

Це зараз професія манекенниці вважається цікавою та престижною. В СРСР жінкам, які нею займались, діставалось буквально за все. По-перше, за зовнішність. Виділятись зовнішньо радянській людині заборонялось. По-друге, за те, що така робота не вимагала освіти. А по-третє, за низькооплачувану працю. Попри те, що манекенниці мали справу з модними речами і отримували доступ до красивого життя, платили їм приблизно на рівні з прибиральницями.

Раніше OBOZ.UA розповідав, на які побутові лайфхаки довелось іти радянським людям, щоби полегшити собі життя.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом