"Хочуть отримати хоч якусь перемогу до дня "побєдобєсія"", — Магда про можливість перемовин з РФ
"Хочуть отримати хоч якусь перемогу до дня "побєдобєсія"", — Магда про можливість перемовин з РФ

"Хочуть отримати хоч якусь перемогу до дня "побєдобєсія"", — Магда про можливість перемовин з РФ

Замість переговорів Кремль розраховує на захоплення чергових територій поки Україна чекає на західні поставки зброї. Розраховувати, що одним лише документом з Самміту миру можна буде припинити агресію Росії є безглуздям, акцентує політолог.

Зустріч російської омбудсвумен Львової-Бєлової з уповноваженим ВР з прав людини Дмитром Лубінцем мала суто професійний характер, адже мова йшла про повернення маленьких українців. Це не можна розглядати як якісь сигнали готовності Кремля до переговорів. Про це в інтерв'ю Фокусу розповів директор інституту світової політики Євген Магда.

Він зазначає, що, в принципі, не може бути жодних перемовин з подачі людини, яка розшукується Міжнародним кримінальним судом в Гаазі на рівні с Путіним за викрадення українських дітей. На думку експерта, РФ зараз готується до більш активного наступу поки в Україну їде американська допомога.

"Росія буде намагатися до 9 травня, до дня свого "побєдобєсія", захопити якомога більше українських територій і отримати якийсь результат, — зазначає експерт. — Це спробують згодувати росіянам, як значну перемогу, але сказати, що будуть якісь кардинальні зміни в перемовинах між РФ та Україною сьогодні немає великих підстав".

На думку Магди, Україна повинна просто сформувати план демонтажу Росії й це може статись у Швейцарії на найближчому Самміті миру. Навіть якщо до події не долучиться Китай, то все одно навіть без нього, буде розглядатись мирний план Зеленського.

"Розраховувати, що одним лише документом можна буде припинити агресію Росії в Україні є безглуздям, — акцентує Магда. — Це мають бути системні дії на всіх напрямках, а також треба донести союзникам, що Україна веде війну за незалежність і ця війна має ще й антиколоніальний характер, адже Україна століттями була колонією Росії й завдяки українцям отримала великою часткою те, що має зараз".

Експерт зазначає, що Китай на сьогодні має власну позицію і стосовно російсько-української війни, і стосовно міжнародних відносин. Пекін не відмовляється від конкуренції із США. Інше питання, що Китай вбачає конкуренцію мирним шляхом, а не військовим, але при цьому він постійно грає м'язами в Тихоокеанському регіоні. Цей регіон є для Сполучених Штатів теж визначальним, тому Сполучені Штати очевидно ніяк не можуть дозволити Китаю захопити Тайвань, хоча і не визнають його незалежність.

Нагадаємо, з квітня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Китай "підтримує військову економіку Росії". Ця допомога позначається на регіональній і глобальній безпеці.

Источник материала
Поделиться сюжетом