«Репортери без кордонів» закликали Росію негайно звільнити кримську громадянську журналістку Ірину Данилович
«Репортери без кордонів» закликали Росію негайно звільнити кримську громадянську журналістку Ірину Данилович

«Репортери без кордонів» закликали Росію негайно звільнити кримську громадянську журналістку Ірину Данилович

Минуло вже два роки відтоді, як окупаційна влада в Криму викрала Ірину Данилович. Її засудили до семи років ув'язнення за сфальшованими звинуваченнями у «виготовленні, перевезенні або незаконному зберіганні вибухових речовин».

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» в соціальній мережі X закликала негайно звільнити незаконно ув'язнену кримську громадянську журналістку та активістку Ірину Данилович.

«Минуло вже два роки відтоді, як Ірина Данилович, журналістка-фрилансерка, була викрадена окупаційними силами в Криму. Відтоді її тримають у російських в’язницях, і її здоров’я продовжує погіршуватися. "Репортери без кордонів" закликають негайно звільнити її», — йдеться в повідомленні.

У лютому «Репортери без кордонів» зверталися до російської влади із вимогою надати Данилович доступ до невідкладної медичної допомоги. Організація також заявила, що покладатиме на російську владу відповідальність за смерть жінки, якщо її не лікуватимуть і не звільнять.

Як раніше повідомляв її батько Броніслав Данилович, упродовж кількох місяців працівники російської колонії у місті Зеленокумськ не дають журналістці необхідних ліків. Без них вона зазнає тяжких нападів головного та вушного болю.

29 квітня 2022 року російська ФСБ викрала Данилович з автобусної зупинки в Коктебелі, поблизу міста Феодосія в Криму.

Вісім місяців по тому вона була засуджена Росією до семи років позбавлення волі та штрафу в розмірі 50 000 рублів (близько 500 євро) за сфальшованими звинуваченнями у «виготовленні, перевезенні або незаконному зберіганні вибухових речовин».

21 березня 2023 року Ірина Данилович втратила свідомість під час перевезення до окупаційного «Феодосійського міського суду». Наступного дня вона оголосила сухе голодування. Причиною такого рішення стала відсутність лікування та медичної допомоги в СІЗО міста Сімферополя. 

6 квітня громадянська журналістка припинила голодування. Їй дозволили зустрітися з адвокатом і пообіцяли надати лікування. Однак не виконали обіцянки.

15 червня 2023 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) взяв до розгляду звернення щодо незаконного затримання Ірини Данилович.

Українські правозахисні організації висунули вимогу до російської влади звільнити Ірину Данилович, а Україну закликали внести активістку до списку на обмін та перешкоджати її етапуванню до Росії.

  • Читайте також: Міжнародний ПЕН виступив з вимогою звільнити ув’язнену окупантами громадянську журналістку Данилович

Фото з особистого архіву Ірини Данилович

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Россия Крым крымские татары
Источник материала
Поделиться сюжетом