«Детектор медіа» презентував дослідження індексу медіаграмотності серед ветеранів
«Детектор медіа» презентував дослідження індексу медіаграмотності серед ветеранів

«Детектор медіа» презентував дослідження індексу медіаграмотності серед ветеранів

Дослідники опитали військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в складі підрозділів Збройних сил України, а частина них досі продовжують служити у силових структурах.

Ветерани російсько-української війни — важлива соціальна група, і дослідження їхнього рівня медіаграмотності і медіауподобань дасть чітке уявлення про те, яким чином надалі діяти організаціям, які допомагають українському суспільству розвивати критичне мислення. На цьому наголосила голова громадської організації та шеф-редакторка групи видань «Детектор медіа» Наталія Лигачова під час презентації спеціального дослідження «Індекс медіаграмотності: ветерани війни з РФ». 

Наталія Лигачова

Спеціальне дослідження було проведено в рамках визначення загального Індексу медіаграмотності українців, результати якого були представлені напередодні.

Під час презентації керівниця національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр» Ольга Кравченко також звернула увагу на необхідність більш глибокого вивчення особливостей медіаспоживання і цифрової компетентності українських громадян, для чого, власне і слугують дослідження додаткових сегментів суспільства і його окремих соціальних груп. Саме таким, за її словами, і є «Індекс медіаграмотності: ветерани війни з РФ».

Ольга Коравченко

«Поява таких досліджень сприятиме тому, що і громадські організації, і державні інституції, і міжнародні партнери будуть озброєні дуже дієвим інструментом для покращення своєї роботи в сфері розвитку медіаграмотності українського суспільства», — сказала Кравченко.

Своєю чергою програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський повідомив, що презентовані результати дослідження нададуть інституціям, які безпосередньо працюють з ветеранами. Йдеться і про Міністерство у справах ветеранів, і про міжнародні організації, які втілюють відповідні проєкти міжнародної технічної допомоги, і про громадські організації, які спрямовують свої зусилля на цю цільову аудиторію. 

Вадим Міський

Старша наукова співробітниця Інституту соціології НАН України Марта Наумова, яка разом з директоркою ГО «Детектор медіа» Галиною Петренко презентувала дослідження, розповіла про методологію дослідження та концептуальні аспекти побудови індексу. За її словами, частина респондентів (62%) досі продовжують служити у силових структурах. 

Марта Наумова і Галина Петренко

«200 респондентів — це небагато для надійної соціологічної вибірки. І тому ми можемо розглядати результати нашого дослідження як певний тренд, а не як абсолютно надійні результати. Але його цінність в тому, що ми можемо порівнювати результати, які отримали, опитуючи усе населення України у віці 18-65 років, з результатами дослідження ветеранської спільноти», — пояснила Марта Наумова.

Директорка ГО «Детектор медіа» Галина Петренко, коментуючи один з показників дослідження — частку ветеранів, які перевіряють інформацію на достовірність, — звернула увагу на те, що вона на 5% більша, ніж серед українців загалом. 

«Це одне зі свідчень про більш високий рівень медіаграмотності українських військових у порівнянні із загальним рівнем медіаграмотності суспільства. Втім, що стосується питання маніпуляції в медіа, то визнаючи актуальність цієї проблеми, ветерани не завжди можуть вирізнити прийоми, які медіа застосовують для маніпулювання фактами», — зауважила Петренко.

Дослідження дозволяє визначити не лише загальний індекс медіаграмотності, а й чотири його складові — так звані субіндекси:

  • Розуміння медіа: роль медіа в суспільстві, глибина впливу медіа на свідомість на рівні фреймів сприйняття оцінки, а також поведінкових патернів; уявлення про роботу медіаіндустрії та сприйняття українського медіаландшафту; обізнаність у питаннях регулювання  медіасередовища та ставлення до суспільного мовлення.

  • Використання медіа: кількість джерел інформації про суспільно-політичні новини за тиждень; тривалість знайомства з новинами на день; мотиви використання інтернету; пристрої, якими респонденти користуються для доступу в інтернет.

  • Індекс цифрової компетентності: інтернет як джерело новин на суспільно-політичну тематику; розуміння особливостей функціонування й термінології нових медіа; практики цифрової безпеки; практики створення власного медіаконтенту.

  • Чутливість до спотвореного медіаконтенту: чутливість до дезінформації/фейків, маніпулятивних технік і маніпулятивного медіаконтенту.

Більш детальну інформацію щодо результатів дослідження «Індекс медіаграмотності: ветерани війни з РФ» можна дізнатись тут.

Параметри дослідження

Мета дослідження: визначити рівень медіаграмотності серед ветеранів. 

Методологія: кількісне дослідження, інтерв’ю обличчя-до-обличчя за допомогою планшета за стандартизованим опитувальником (CAPI). Географія: національне дослідження.

Обсяг вибірки: 200 респондентів.

Цільова аудиторія: ветерани війни з РФ.

Географія: національне дослідження.Дослідження не проводилось на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та в АР Крим.

Тип вибірки: цільова.

Польовий етап: 23.12.2022 – 12.01.2023.

Звіт на основі даних кількісного дослідження, здійсненого на замовлення ГО «Детектор медіа» дослідницькою агенцією «New Image Marketing Group», склала співробітниця Інституту соціології НАН України Марта Наумова. Дослідження проведене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Читайте також:  

  • Ветерани перевіряють інформацію на достовірність більше, ніж в середньому українці — дослідження «Детектора медіа»

  • Ветерани демонструють більш високий рівень медіаграмотності, ніж українці в цілому, — дослідження «Детектора медіа»

  • Проблему маніпуляцій в медіа вважають актуальною майже 70% ветеранів, — дослідження «Детектора медіа»

  • «Детектор медіа» презентував результати щорічного дослідження «Індекс медіаграмотності»

  • Аудиторія телемарафону «Єдині новини» зменшилась у минулому році на 10%, — дослідження «Детектора медіа»

Фото Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
исследование
Источник материала
Поделиться сюжетом