"Складний аспект": у Білому домі розказали про шанси Києва вступити в НАТО
"Складний аспект": у Білому домі розказали про шанси Києва вступити в НАТО

"Складний аспект": у Білому домі розказали про шанси Києва вступити в НАТО

Спецпомічник Байдена Томас Райт заявив, що Україна поки не може долучитися до Альянсу, адже перебуває "у розпалі великої війни".

Україна поки не може стати членом Північноатлантичного альянсу (НАТО). Про це свідчать слова спеціального помічника президента США, старшого директора зі стратегічного планування у Раді національної безпеки Білого дому Томаса Райта на семінарі Атлантичної ради у понеділок, 29 квітня.

За його словами, союзники після саміту у Вільнюсі дали чітко зрозуміти, що в міру прогресування України, Київ може долучитися до Альянсу. А партнери поки будуть сприяти обороноздатності Києва у наступні кілька років.

"Це, безумовно, складний [аспект], оскільки вона (Україна, — ред.) зараз перебуває у розпалі великої війни. Ми зможемо робити кроки, які б зміцнювали її оборону та безпеку — тут і зараз, а також у наступні кілька років. Щоб коли цей момент настане, коли вона (Україна, — ред.) приєднається, то перебуватиме у міцнішому становищі", — сказав представник Білого дому.

Нагадаємо, 30 вересня 2022 року Україна подала заявку на вступ до Північноатлантичного альянсу за прискореною процедурою. 11 липня 2023 року НАТО ухвалило підсумкову заяву саміту у Вільнюсі, в якій була висловлена впевненість у тому, що майбутнє Києва в Альянсі. Запрошення приєднатися до НАТО може бути направлене Україні, "коли союзники дійдуть згоди і будуть виконані умови".

3 квітня державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що союзники під час саміту НАТО у Вільнюс запевнили, що Україна вступить до Альянсу. Він анонсував розробку "дорожньої карти" для Києва.

29 квітня до Києва з візитом приїжджав генсек НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, Україна на "незворотному шляху до членства в Альянсі".

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом