Телескоп Hubble знову зламався й тепер перебуває в "безпечному режимі"
Телескоп Hubble знову зламався й тепер перебуває в "безпечному режимі"

Телескоп Hubble знову зламався й тепер перебуває в "безпечному режимі"

Що сталося

У п'ятницю NASA оголосило, що "Габбл" автоматично перейшов у безпечний режим. Сталося це ще у вівторок, 23 квітня, коли один із трьох робочих гіроскопів видав хибні показники. Наразі інженери працюють над усуненням проблеми, щоб відновити спостереження телескопа.

Це вже другий випадок, коли космічний апарат зупиняє свої наукові операції через ту саму проблему. Раніше, в листопаді 2023 року, один із гіроскопів повернув на Землю схожі дивні показники, що змусило систему перейти в безпечний режим. Наступного дня телескоп відновив роботу, але згодом знову зупинився. Остаточно його повернули до життя в середині грудня 2023 року.

Гіроскопи використовуються для визначення напрямку, в якому спрямований телескоп, і для підтримки його орієнтації, тож це один з найважливіших його елементів. "Габбл" стартував із шістьма гіроскопами на борту, але сьогодні працюють лише три. За потреби телескоп може працювати лише з одним, але для більшої ефективності він використовує всі три.

Одне з рішень, яке розглядають інженери, полягає в тому, щоб переналаштувати його на роботу з одним гіроскопом, а два інших залишити в резерві.

NASA очікує, що "Габбл" продовжить робити революційні відкриття, працюючи з іншими обсерваторіями, такими як космічний телескоп Джеймса Вебба, протягом цього десятиліття і, можливо, в наступному,
– йдеться в заяві космічного агентства.

"Габбл" був запущений у 1990 році як новаторський оптичний космічний телескоп і з того часу надав величезну кількість неймовірних зображень та зробив значний внесок у наше розуміння космосу. За час свого перебування на орбіті старіючий телескоп подолав і інші невдачі, але NASA впевнене у його відновленні.

Теги по теме
Космос NASA
Источник материала
Поделиться сюжетом