«Тримаємо Часік»: режисер Олег Сенцов опублікував фото з фронту
«Тримаємо Часік»: режисер Олег Сенцов опублікував фото з фронту

«Тримаємо Часік»: режисер Олег Сенцов опублікував фото з фронту

Відомий кінорежисер і громадський діяч, колишній політв’язень Кремля, військовослужбовець ЗСУ Олег Сенцов показав фото з Часового Яру на Донеччині, за який зараз тривають важкі бої. Світлину він опублікував у понеділок, 29 квітня.

«Тримаємо Часік», – підписав він власне фото на фоні напівзруйнованого житлового будинку.

Олег Сенцов у Часовому Яру
фото Facebook/Олег Сенцов

З початку повномасштабного вторгнення РФ відомий кінорежисер, колишній політв’язень Кремля, громадський діяч із Криму став до лав 204-го київського батальйону тероборони ЗСУ. 

У травні 2022 року він розповідав, як пережив найстрашніший день на війні: коригував арту, зазнав контузії та втратив командира.

Згодом Сенцов перевівся до 47-ї механізованої бригади «Магура», що воює на Запорізькому напрямку.

Пятого 5 червня Олегу Сенцову присвоїли перше офіцерське звання – молодший лейтенант. Спершу він командував взводом, а з початку осені 2023-го очолив штурмову роту.  

«Ворожа піхота не змогла нас вибити, хоч й зажала на клаптику в 50 метрів. Конкурс в кого більше гранат продовжувався. Гул броні придавав ворогу впевненості, тому крики: «Здавайтесь!» лунали з обох флангів постійно. З 13 бійців в нас був один важко поранений, та декілька легких. Тоді ж уламок від підствольного ВОГа заліз мені під ребра. Стало зрозуміло, що ми не тільки не в змозі виконати задачу, а й не протримаємося до вечора. А потім ми побачили ворожу колону танків, яка їхала прямо на нас вдовж посадки. Їх було шість, обвішаних зверху піхотою як мавпами на деревах. Сказати, що мені стало страшно? Не зовсім так. Я просто чітко усвідомив, що це іде смерть. Єдине, що зміг скомандувати, це усім заховатися, сподіваючись, що нас не помітять, хоча я був впевнений, що вони їдуть само по нас. Головний танк вів хаотичну стрільбу по посадці, інші рухалися за ним вслід. Колона їхала повз нашої траншеї і ми почали стріляти по десанту останніх машин, бо труб вже не було. Екіпажі танків нас не помітили, а сидячі зверху орки не мали змоги їм повідомити про контакт. На краю посадки колона розвернулась та поїхала назад. Ми знов пострілялися з її десантом (з прикрим для деяких з них результатом), зрозумів, що можливо в цього противника інша задача, ніж пошук нашої групи. Потім був наказ про відхід», – написав кінорежисер.

За словами Сенцова, йому разом з побратимами тоді дуже пощастило, проте попри усю статистику втрат окупантів, українці не до кінця розуміють, якою ціною ЗСУ даються ці результати.

До слова, дружина Олега Сенцова, юристка та громадська активістка Вероніка Вельч очолила український офіс міжнародної організації Amnesty International. Про це Вероніка Вельч повідомила у Facebook у п’ятницю, 26 квітня.

Вероніка Вельч зазначила, що на посаді працюватиме над вирішенням проблем, що стосуються захисту військовополонених, прав дітей, повернення тіл загиблих, свободи слова в умовах війни та зміни архітектури міжнародних інституцій зокрема.

Источник материала
Поделиться сюжетом