Українці отримають 60% знижки на оплату електроенергії: куди звернутися
Українці отримають 60% знижки на оплату електроенергії: куди звернутися

Українці отримають 60% знижки на оплату електроенергії: куди звернутися

У травні 2024 року тариф на електроенергію в Україні залишився на низькому рівні, про згадка про можливе підвищення залишається актуальною. Одночасно, частина споживачів буде оплачувати цю житлово-комунальну послугу на 60% дешевше.

Цю інформацію повідомив today.ua. Олексій Кучеренко, народний депутат Верховної Ради та заступник голови Комітету з енергетики, стверджує, що українцям варто бути готовими до підвищення ціни на електроенергію з численних причин.

Він погоджується, що Кабінет міністрів невдовзі буде розглядати цінову політику щодо цієї послуги через серйозні ураження в енергетичній системі країни, спричинені російськими атаками.

Представник Комітету з енергетики припускає, що тариф на електроенергію може зрости до 3,50 грн.

"Я боюсь, що зараз уряд просто вирішить підняти ціни до цього рівня. Мені здається, це логічний висновок", — планує народний депутат.

Актуальний тариф і хто отримає знижку у 60%

Тариф на електроенергію для побутових споживачів був підвищений у червні минулого року. Наразі українці платять 2,64 грн/кВт-год за єдиним тарифом. Попередньо громадяни сплачували суму, залежно від спожитого ресурсу. Так, якщо родина споживала до 250 кВт-год, то платила 1,44 грн, а більше — 1,68 грн.

У той же час, у травні громадяни мають можливість отримати знижку на 60%, замінивши свій лічильник електроенергії на економічний. Існують двозонні та тризонні тарифи. Перший вимагає, що громадянину необхідно платити за кіловат-годину за денним та нічним тарифом, а другий — відповідно до пікового, напівпікового та нічного часу.

Двозонний лічильник розподіляє добу на два періоди: з 07:00 до 23:00 та з 23:00 до 07:00. Уночі тарифу будуть нижчими на 50% — 1,32 грн/кВт-год.

Тризонний лічильник розподіляє добу на три періоди. Звичайний тариф кіловат-години у напівпіковий період з 07:00 до 08:00, з 11:00 до 20:00 та з 22:00 до 23:00, а з 08:00 до 11:00 та з 20:00. до 22:00 — піковий період використання електрики. У цей час послуги будуть надаватися за 3,96 грн/кВт-год.

При цьому найбільша економіка має ті громадяни, які активно використовують техніку в період з 23:00 до 07:00. Тарифікація тризонного лікильника в цей період знижена на 60%. Тобто українці платять за кіловат-годину тільки 40% — 1,05 грн.

Для заміни лічильника необхідно звернутися до обленерго за місцем проживання. Прилад та інсталяцію потрібно оплатити власною ціною, однак сума згодом окупиться.

Останні новини України:

Ціна на газ: у "Нафтогаз" оголосили, скільки треба платити з 1 квітня

Тариф на газ зросте з квітня, але не у всіх: які ціни встановлені в українських компаніях

Одноразова грошова допомога 5000 гривень: хто з українців може ії отримати

Теги по теме
Деньги
Источник материала
Поделиться сюжетом