Від Місяця відколовся шматок: чим це загрожує Землі
Від Місяця відколовся шматок: чим це загрожує Землі

Від Місяця відколовся шматок: чим це загрожує Землі

Група астрономів вважає, що навколоземний астероїд Камоалева діаметром від 40 до 100 м, колись був частиною Місяця. Космічний камінь міг відколитись від кратера, що носить ім’я італійського космолога-теоретика 16-го століття – Джордано Бруно.

Таке припущення зробила дослідницька група під керівництвом астронома Університету Цінхуа Іфей Цзяо. Вчені пишуть у Nature Astronomy, що знайшли докази можливого походження Камоалева з кратера, що утворився кілька мільйонів років тому.

"Ми дослідили процеси міграції місячних фрагментів, спричинених зіткненням, в навколоземний орбітальний простір. Це безпосередньо пов'язує даний астероїд з кратером-джерелом на Місяці. Також це припускає існування більшої кількості малих астероїдів, що складаються з місячного матеріалу, і ще не були виявлені в навколоземному просторі", – пишуть дослідники у своїй статті.

Цей космічний камінь вже багато років привертає увагу астрономів. По-перше, він обертається навколо Сонця на орбіті, подібній до земної, і, як очікується, залишатиметься на ній стабільним протягом мільйонів років.

Спектральний аналіз також показав, що камінь майже ідеально відповідає складу Місяця.

"Ми звернули увагу на спектр Камоалева лише тому, що він перебував на незвичній орбіті, – сказав професор планетарних наук Університету Арізони Рену Малхотра, який теж припускає, що Камоалева – це шматок Місяця.

Науковець додає, що нікому би не спало на думку дослідити спектр астероїда, якби не його нетипові властивості. Тоді би ніхто й гадки не мав, що це фрагмент місяця.

Цзяо та його колеги спираються на цей висновок, використовуючи комп'ютерні моделі для симуляції того, що станеться, якщо Камооалева зіткнеться з поверхнею Місяця. Вони виявили, що він залишив би після себе кратер, більший за 19 км.

Кратер Джордано, який має колосальні 21 км в поперечнику, здається ідеальним кандидатом.

Відсутність уламків також свідчить про те, що космічному каменю від 10 до 100 мільйонів років. Це відносно молодий вік, враховуючи, що самому Місяцю мільярди років.

"Зрозуміло, що найбільші, наймолодші кратери є більш вірогідними джерелами, оскільки вони утворюють більше уламків, які досі залишаються в космосі або на навколоземній орбіті", – пишуть Цзяо і його команда.

Вчені роблять висновок, що Джордано Бруно "є єдиним можливим кратером-джерелом, який задовольняє цей критерій".

Для остаточного встановлення зв'язку космічного каміння з кратером ще потрібно провести роботу. Але це, безперечно, цікава теорія, яка малює захопливу, хоча й жорстоку, картину недавньої історії Місяця. Дослідження також дозволяє нам краще зрозуміти навколоземні астероїди, такі як Камоалева, та їхнє походження, що, можливо, призведе до майбутніх відкриттів подібних порід.

Найцікавіше, що Китай планує відвідати Камоалева в рамках місії з повернення зразків з астероїда Тяньвень-2, яка попередньо запланована на наступний рік.

"Можливість місячного походження додає місії несподіваної інтриги і створює додаткові технічні виклики для повернення зразків", – розповів Science співавтор дослідження і планетолог з Університету Цінхуа Бін Ченг.

"Ми можемо дізнатися багато нового про історію кратерів на Місяці та їх внесок у навколишнє середовище Землі", – додав він.

Раніше OBOZ.UA писав про космічний корабль найбагатшої людини на планеті, що має висадитись на Місяці.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA у Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом